Home » Știință » Simţurile omului nu sunt adaptate lumii moderne, fapt ce poate provoca boli grave

Simţurile omului nu sunt adaptate lumii moderne, fapt ce poate provoca boli grave

Simţurile omului nu sunt adaptate lumii moderne, fapt ce poate provoca boli grave
Publicat: 23.02.2017
Simţurile oamenilor se degradează tot mai repede din cauza evoluţiei, gustul nostru nu este făcut să se adapteze tuturor aromelor artificiale, vederea nu a fost concepută pentru ca oamenii să se uite la un ecran de calculator cu orele, iar poluarea ne degradează simţul mirosului.

Lumea modernă provoacă o evoluţie nedorită a simţurilor oamenilor, vederea scăzută, obezitatea şi depresia sunt doar boli asociate evoluţiei, avertizează cercetătorii. 

În ultimii ani  petrecem multe ore în locuri închise luminate artificial, uitându-ne la ecranul calculatorului, acest comportament a produs o ,,epidemie de miopie” aproximativ 99% din oamenii care locuiesc în anumite zone ale globului având nevoie de ochelari, relatează Independent.

Mâncarea produsă industrial a activat gustul primatelor pentru zahăr, aceasta fiind una dintre principalele cauze ale numărului în creştere al obezităţii. Simţul mirosului este distrus de poluarea aerului aceasta are diferite efecte asupra omului provoacă inclusiv depresia şi anxietatea

Profesorul Amanda Melin din cadrul Universităţii Calgary susţine că viaţa oamenilor din marile metropole, precum şi utilizarea excesivă a computerelor, provoacă probleme de vedere. 

,,Ne aflăm mereu în interior unde lumina este artificială şi nu petrecem atât de mult timp afară, loc în care vederea noastră a evoluat,” spune ea.  ,,Ar trebui să existe legi care să ajute oamenii şi copii să petreacă mai mult timp afară,” adaugă ea. 

,,Faptul că iubim zahărul este legat de strămoşii noştri maimuţele, care aflându-se în pădure mâncau doar fructe,” a mai spus aceasta. 

În pădurile ecuatoriene nu există anotimpuri, iar fructele sunt disponibile pe tot parcursul anului. Animalele se urcă în pom şi mânâncă toate fructele, apoi se reîntoarce la sol unde se hrăneşte cu insecte şi larve. Dar oamenii au acces continuu la produse care conţin zahăr.

Profesorul Kara Hoover de la Universitatea din Alaska spune că nasul oamenilor pare a fi într-un stadiu de neconcordanţă cu lumea modernă. 

,,Mirosul nostru a evoluat într-un meiu plin cu mirosuri ale naturii deoarece interacţionam regulat cu mediul. În prezent, trăim în locuri extrem de poluate. Poluarea provoacă distrugerea simţului olfactiv şi poate provoca afecţiuni precum depresia sau anxietatea,” spune Hoover. 

Scăderea abilităţii de a mirosi poate provoca mâncatul excesiv, doarece persoanel tind să nu mai simtă satisfacţie atunci când îşi mânâncă mancarea. Profesorul Hoover susţine că eliminarea poluarii cu combustibili fosili ar putea ajuta la evitarea acestor probleme. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase