Home » Știință » Cel mai eficient tip de ,,spumă” din Univers. Un nou tip de metamaterial atinge limita rigidităţii

Cel mai eficient tip de ,,spumă” din Univers. Un nou tip de metamaterial atinge limita rigidităţii

Publicat: 23.02.2017
Un nou tip de metamaterial 3D reprezintă prima structură care a atins, teoretic, limitele durităţii.

Isomax-ul este un material, realizat dintr-o spumă tare, conceptul se bazează pe repetarea structurilor celulelor geometrice. Astfel de structuri sunt un bun exemplu pentru materialele eterogene, realizate din diferite componente. Deşi este alcătuit în mare parte din aer şi spaţii goale, Isomax-ul este cel mai rezistent compus realizat în acest mod, relatează Science Alert. 

,,Forma geometrică a Isomax-ului este incredibil de rezistentă pe toate părţile,” explică Jonathan Berger, din cadrul UC Santa Barbare.

Berger a realizat proiectul Isomax în 2015, atunci când încerca să descopere un material cu cea mai posibilă duritate şi cea mai mică greutate. El a realizat o structură 3D celulară asemănătoare fagurelui de miere, cu o densitatea foarte mică, dar foare rezistentă la lovituri. 

Credit: UCSB Engineering

În prezent, Isomax-ul a atins limita rigidităţii elastice formulată în teoria limita Hashin-Shtrikman. RIgiditatea materialului este conferită de combinaţia celor două forme de bază: un triunghi şi o cruce, astfel Isomax-ul este realizat dintr-un număr de piramide care se repetă întărite de pereţi interiori.  Datorită modelului, Isomax-ul este realizat în mare parte din spaţii goale, ceea ce îl face extrem de uşor, în ciuda rezistenţei sale. 

Următorul pas este reprezentat de descoperirea unor potenţiale întrebuinţări pentru material în lume. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase