Home » Știință » Prelevare de plămâni în premieră la un spital din România

Prelevare de plămâni în premieră la un spital din România

Publicat: 10.03.2017
Prelevare de plămâni în premieră la un spital din România
O echipă de specialişti a efectuat, în noaptea de miercuri spre joi, o prelevare de organe la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea, printre acestea numărându-se, în premieră, plămâni, care au fost transportaţi în Germania, pentru că în România nu se face transplant pulmonar.

 Coordonatorul judeţean din Bihor al Programului Naţional de Transplant, Carmen Pantiş, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, că specialiştii au mai prelevat corneea, ficatul şi ţesuturi osoase, care au fost trimise la Bucureşti.

„La Spitalul Judeţean Oradea a avut loc o prelevare de organe de la un donator în moarte cerebrală în vârstă de 57 de ani, fiind recoltate mai multe organe: ficat, cornee, ţesuturi osoase, trimise la Bucureşti, dar şi plămâni, care este o premieră pentru unitatea noastră. Există un contract de colaborare între Agenţia Naţională de Transplant şi Fundaţia Eurotransplant prin care România poate trimite plămâni în centre europene care fac transplant pulmonar. Plămânii donatorului erau în stare bună, deşi acesta era fumător, şi au fost trimişi unei clinici de lângă Hamburg. Prelevarea plămânilor a durat patru ore”, a spus Pantiş.

Potrivit acesteia, întreaga intervenţie de prelevare a organelor a durat, în total, opt ore, sperând să se salveze cel puţin cinci vieţi, relatează Mediafax.

Plămânii au fost trimişi în Gemania întrucât în România nu se face transplant pulmonar.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Primul transplant de cap uman va avea loc anul viitor. Urmarea ar putea fi, însă, ”mai rea decât moartea”

Povestea uimitoare din spatele primului transplant de faţă din lume. După 50 de ore de operaţii, acest bărbat şi-a recăpătat chipul

Un transplant care poate părea ciudat ameliorează simptomele autismului

După ce a cumpărat un aparat de făcut vată pe băţ, un cercetător a creat ceva care va revoluţiona medicina – VIDEO

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase