Home » Știință » După ce a cumpărat un aparat de făcut vată pe băţ, un cercetător a creat ceva care va revoluţiona medicina – VIDEO

După ce a cumpărat un aparat de făcut vată pe băţ, un cercetător a creat ceva care va revoluţiona medicina – VIDEO

După ce a cumpărat un aparat de făcut vată pe băţ, un cercetător a creat ceva care va revoluţiona medicina – VIDEO
Publicat: 18.02.2017
Savanţii pot crea ţesut bidimensional în laborator, chiar fără probleme. În schimb, în cazul ţesutului tridimensional, precum organele, lucrurile sunt mai complicate. Dar cât de complicate ar părea, poate exista o soluţie simplă, conform unei echipe de cercetători: aparatul de făcut vată pe băţ.

Au existat un număr de metode şi tehnici destul de complicate de a crea ţesut tridimensional. Problema esenţială a fost alimentarea celulelor cu oxigen şi nutrienţi, conform Curiosity

Cercetătorii nu găsiseră nicio metodă de a crea vase capilare, care ajută la transportarea nutrienţilor şi oxigenului.

Ideea care presupunea utilizarea unor maşini precum cele care fac vată pe băţ a venit cercetătorului Leon Bellan de la Universitatea Vanderbilt. Ideea a venit încă din facultate, unde la un curs i s-a prezentat provocarea de a realiza vase capilare care să conducă oxigenul şi nutrienţii la celule cu ajutorul procesului de centrifugare.

A cumpărat apoi un aparat care produce vata dulce pe băţ pe care o întâlnim vara în parcurile de distracţie. Atunci acesta a observat că fibrele create de maşină sunt de 10 ori mai subţiri ca firul de păr, adică aproximativ de dimensiunea vaselor capilare.

Acum, produsul final al lui Bellan şi a colegilor lui nu se bazează numai pe o simplă maşină de făcut vată pe băţ, dar nu este prea departe. Au folosit acelaşi principiu la procesarea unui polimer care este solubil în apă numai la temperatura camerei sau mai mică, pe care l-au îmbrăcat într-o gelatină care a fost amestecată cu celule umane. Acea gelatină intră într-un incubator cald care ţine firele solide. După ce gelatina se stabilizează, este răcită la temperatura camerei, iar firele de dimensiunea vaselor capilare se dizolvă, lăsând „tunelurile” asemănătoare vaselor capilare naturale. Apoi, a mai rămas ca cercetătorii să pompeze nutrienţi în noul „organ”. Au observat că celulele pot supravieţui. 90% au supravieţuit după o săptămână de la crearea acestor vase.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Viitorul transplantului de organe? O inimă umană ar putea fi obţinută la o imprimantă 3D (VIDEO)

Premieră în Marea Britanie. A avut loc primul transplant de organe infectate cu HIV

Un cercetător japonez încearcă să dezvolte în corpul unor porci organe umane în vederea transplantului

Viitorul transplantului de organe? O inimă umană ar putea fi obţinută la o imprimantă 3D (VIDEO)

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase