Home » Știință » Sursă alternativă de acizi graşi esenţiali, pentru vegetarieni, descoperită de cercetători români

Sursă alternativă de acizi graşi esenţiali, pentru vegetarieni, descoperită de cercetători români

Sursă alternativă de acizi graşi esenţiali, pentru vegetarieni, descoperită de cercetători români
Publicat: 11.03.2017
Vegetarienii pot avea o sursă alternativă de acizi graşi esenţiali, necesari organismului uman, cercetătorii Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca lucrând la un proiect de obţinere a Omega 3 dintr-o microalgă din Pacific, transmite corespondentul
Coordonatorul echipei de cercetare, Dan Vodnar, a declarat, joi, presei, că vegetarienii iau Omega 3 din sursele vegetale – nuci, seminţe, însă aportul nu este suficient de mare, iar echipa pe care o conduce încearcă să obţină Omega 3 din Limacinum, o microalgă din Pacific, multiplicată în laborator, proiectul fiind realizat în baza unei finanţări europene de 1,5 milioane de euro, notează Mediafax.
 
„UE a investit în ultimii 10 ani în găsirea unei alternative pentru combustibilul fosil, una dintre soluţii fiind biodieselul, dar a rezultat foarte mult subprodus, şi anume glicerol crud, iar purificarea acestuia costă foarte mult. La USAMV derulăm un proiect de cercetare care are în vedere utilizarea glicerolului crud ca sursă pentru producerea unor substanţe cu efecte benefice asupra sănătăţii noastre, acid citric, vitamina B12, betacaroten, acizi graşi esenţiali – Omega 3. Vegetarienii iau puţin Omega 3 din sursele vegetale – nuci, seminţe, însă aportul nu este suficient de mare. În mod normal, Omega 3 se obţine din carnea de peşte, însă noi venim cu o alternativă pentru vegetarieni, astfel încât obţinem Omega 3 din Limacinum, o microalgă din Pacific, multiplicată de noi în laborator”, a spus Dan Vodnar.
 
Potrivit acestuia, procedeul prevede o fermentaţie a glicerolului crud şi a microalgăi care durează de la câteva zeci de ore la şapte zile, iar la final se separă biomasa care este purificată şi astfel se obţine Omega 3.
 
„Vom integra Omega 3 în anumite cereale pentru a putea fi folosit de vegetarieni şi a vedea cum se comportă la temperatura camerei sau dacă introducem cerealele într-un iaurt. Adăugarea de Omega 3 în alimentaţie ajută creierul uman şi de asemenea, joacă un rol important în metabolismul întregului organism. Prin acest proiect de cercetare vom găsi o soluţie cu partenerii europeni prin care să utilizăm eficient acest subprodus al biodieselului, care este glicerolul crud”, a explicat Dan Vodnar.
 
Nutriţionistul Mona Suharoschi, şef lucrări în cadrul USAMV Cluj-Napoca, a declarat la rândul său, că Omega 3 face parte din grupa acizilor graşi polinesaturaţi, esenţiali pentru organismul uman, deoarece au o serie de efecte biologice, funcţionale, de dezvoltare neuronală, de scădere a colesterolului, fiind asociaţi cu prevenţia unor afecţiuni cardiovasculare, a bolii Alzheimer, a diverselor tipuri de cancere sau boli inflamatorii.
 
„Organismul absoarbe şi asimilează cantitatea recomandată de aceşti acizi graşi. Cum Omega 3 se găseşte mult în peşte apare o problemă, pentru că nu toţi consumă peşte din varii motive şi atunci apelează la surse alternative. Pentru vegetarieni sunt foarte importante alimentele noi, îmbogăţite cu Omega 3 din astfel de surse”, a precizat Mona Suharoschi.
 
Proiectul de cercetare al USAMV Cluj-Napoca beneficiază de o finanţare europeană de 1,5 milioane de euro şi va fi finalizat în anul 2020.
 
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
 
 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase