Home » Știință » Crimă din imprudenţă sau intenţionată? În premieră, experţii pot descoperi diferenţa

Crimă din imprudenţă sau intenţionată? În premieră, experţii pot descoperi diferenţa

Publicat: 20.03.2017
Experimentele au dovedit că există diferenţe, la nivel cerebral, între persoanele care comit crime intenţionat şi cele care comit crime din cauza imprudenţei.

Neurologii au utilizat tomografiile pentru a descoperi diferenţele dintre oamenii care comit crime cu un anumit scop şi cei care încalcă legea din cauza imprudenţei, notează The Guardian. 

Pentru prima dată, experţii au decodat intenţiile oamenilor cu ajutorul tomografiilor, dezvăluind faptul că anumite sentinţe ar putea fi acordate în funcţie de tomografiile care reflectă adevărata activitate cerebrală. Noua metodă ar putea fi utilizată de judecători în momentul acordării sentinţei, dar experţii reuşesc să analizeze intenţiile doar dacă tomografiile sunt realizate în momentul în care persoana realizează ilegalitatea. 

Sursa: PNAS

,,În majoritatea cazurilor, atunci când cineva comite o crimă, nu o realizează în interiorul unui aparat tomograf,” notează cercetătorii. Pedeapsa pe care un criminal o primeşte este influenţată de intenţiile actului. Deşi judecătorul trebuie să decidă dacă inculpatul a dorit sau nu să săvârşească actul, până în prezent nu a existat nicio distincţie clară între cele două crime. Cercetătorii au scanat creierul a 40 de persoane în timp ce îndeplineau o sarcină ilegală pe computer, trasportarea unei valize în afara graniţei. 

Utilizând inteligenţa artificială, cercetătorii au descoperit că pot identifica, cu o acurateţe impresionantă, persoanele care încalcă legea voit şi cele care încalcă legea cunoscând faptul că îşi asumă un risc. 

În viitor, experţii ar putea perfecţiona tehnica prin prezentarea imaginilor cu scenele crimei către infractori, pentru a putea analiza dacă se activează aceleaşi regiuni din creier, precum cele din momentul actului intenţionat sau produs din imprudenţă. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase