Home » Știință » John Goodenough, creatorul bateriei litiu-ion, este pe cale să revoluţioneze lumea din nou, la venerabila vârstă de 94 de ani

John Goodenough, creatorul bateriei litiu-ion, este pe cale să revoluţioneze lumea din nou, la venerabila vârstă de 94 de ani

John Goodenough, creatorul bateriei litiu-ion, este pe cale să revoluţioneze lumea din nou, la venerabila vârstă de 94 de ani
Publicat: 16.03.2017
Creatorul bateriei litiu-ion, acum în vârstă de 94 de ani, a inventat un nou mediu de stocare a energiei care atrage atenţia investitorilor din lumea întreagă.

„John Goodenough a dezvoltat o baterie cu un nou tip de celule, acestea având o densitate de trei ori mai mare decât cele pe litiu-ion”, a anunţat Eric Schmidt, preşedintele executiv al Alphabet.

Potrivit studiilor derulate de Goodenough, aceste noi baterii ar putea fi construite integral din sticlă. Ele ar stoca şi transmite energie la temperaturi mai scăzute decât bateriile de azi, iar producţia ar necesita în principal sodiu, materie primă ce există în abundenţă la nivel global, informează Business Magazin.

Principala destinaţia ar fi maşinile electrice, în cazul cărora bateriile reprezintă cea mai mare problemă în acest moment.

„Drumul de la laboratorul de cercetare la fabrică este unul lung”, a declarat Julia Atwood, analist la Bloomberg New Energy Finance. „Unele tehnologii întâlnesc dificultăţi atunci când se pune problema producţiei în masă; ar putea dura astfel destul de mult până să vedem aceste materiale în maşini electrice sau chiar în rolul de medii de stocare staţionare.”

John Goodenough este „responsabil” pentru descoperirea bateriilor de tip LiFePO4 – litiu-fier-fosfat, ce au devenit cam cele mai populare din 1996 încoace. În anii care au urmat acelei lansări au apărut tot felul de variaţii ale bateriilor litiu-ion, combinarea cu diverse alte materiale ducând la unele îmbunătăţiri.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Cum să confecţionezi o baterie acasă. Nu e atât de complicat – VIDEO

Au fost create noi fibre „inteligente” care blochează explozia bateriilor de litiu

Modul periculos prin care doi tineri au încărcat bateria telefonului mobil. Avertisment: Nu încercaţi să recreaţi un astfel de experiment! – VIDEO

Ce se întâmplă în interiorul unei baterii înainte să explodeze

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase