Home » Lumea digitală » Au fost create noi fibre „inteligente” care blochează explozia bateriilor de litiu

Au fost create noi fibre „inteligente” care blochează explozia bateriilor de litiu

Publicat: 25.01.2017
Savanţii au creat noi capsule de încetinire a flăcării atunci când bateriile devin prea fierbinţi.

Unele dispozitive, precum telefoanele mobile cu baterie pe bază de litiu, pot lua foc. Acest lucru a fost dezbătut în media cu nenumărate ocazii şi se întâmplă din cauza bateriilor care se supraîncălzesc.

Savanţii au venit cu un plan de a preveni astfel de evenimente prin instalarea unei fibre care ar bloca flăcările dacă temperatura creşte prea mult.

În bateriile cu litiu, ionii de litiu „merg” între electrozii pozitivi şi negativi printr-un lichid numit electrolit. Dar aceşti electroliţi sunt deseori foarte inflamabili. Dacă un scurtcircuit în baterie produce suficientă căldură, această substanţă se poate aprinde.

Nu se puteau adăuga aceste fibre pur şi simplu, pentru că ar fi diminuat eficienţa  bateriei. Aşadar, savanţii de la Stanford University au creat fibre „inteligente” care conţin acest inhibitor (flame retardant), care astfel poate fi introdus în electrozii bateriei.

Procesul prin care capsulele se dezintegrează şi se eliberează inhibitorul. Credit: Kai Liu et al/Science Advances 2017

În condiţii normale, capsula ar ţine inhibitorul înăuntru. Dar dacă bateria se supraîncălzeşte, capsula s-ar rupe şi ar elibera substanţa. În testele de laborator, acesta a fost eliberat la temperatura de 160 de grade Celsius.

Credit: Kai Liu et al/Science Advances 2017

Deşi este utilă această inovaţie, este probabil utilă do singură dată. Nu se ştiu cu exactitate proprietăţile inhibitorului, dacă îşi pierde calitatea, odată eliberat, nu mai există posibilitatea refolosirii inhibitorului. Studiul nu ia în considerare nici efectul inhibitorului asupra eficienţei bateriei. Oricum, chiar dacă bateria ar deveni inutilă după supraîncălzire, măcar nu a luat foc, evitându-se astfel accidentele.

Sursa: Science News

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Explicaţia ştiinţifică din spatele exploziei bateriilor noilor telefoane mobile Samsung

Reuşita care ne va schimba viaţa: baterii de 30 de ori mai puternice, ce se încarcă de 1.000 de ori mai repede!

Uitaţi de baterii şi de acumulatori. Acesta este viitorul stocării energiei electrice

Bateriile revoluţionare care vor putea alimenta cu energie întreaga lume – VIDEO

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase