Home » Știință » Pe Marte existau tornade cu vânturi de peste 800 km/h. ”Ar fi ca o tornadă F8”

Pe Marte existau tornade cu vânturi de peste 800 km/h. ”Ar fi ca o tornadă F8”

Publicat: 14.05.2017
Pe Marte existau tornade cu vânturi de peste 800 km/h. ”Ar fi ca o tornadă F8”
Vaporii generaţi de impacturile cu corpurile cereşti au provocat pe planeta roşie tornade cu viteze atât de mari încât au produs schimbări permanente ale suprafeţei marţiene. Această concluzie explică urmele misterioase în formă de dungi văzute lângă craterele de impact, precum cele din imaginea de mai sus.

Utilizând observaţii geologice, experimente de laborator şi modelare computerizată, cercetătorii Peter Schultz şi Stephanie Quintana,  de la Brown University, au oferit o nouă explicaţie pentru aceste urme, relatează Science Daily.

Schultz a precizat că „ar fi ca o tornadă F8. Acestea sunt vânturi pe Marte pe care nu le vom mai vedea niciodată decât dacă va mai avea loc un impact”.

Atunci când un asteroid sau un alt corp ceeresc loveşte o planetă la viteze mari, o cantitate mare de material este vaporizată instant. Experimentele au arătat că aceşti vapori se deplasează la viteze extrem de mari din locul de impact. Viteza vaporilor ar fi supersonică şi ar interacţiona cu atmosfera planetei într-un mod în care poate genera vânturi puternice.

Schultz adaugă faptul că „atunci când aceste vânturi întâlnesc suprafaţa, înlătură particulele mici care stau desprinse pe suprafaţă, lăsând expus materialul stâncos de dedesubt – astfel se formează aceste dungi”.

Cercetătorul precizează că aceste structuri sunt importante pentru stabilirea vitezei de eroziune. „Ştim că acestea (dungile) s-au format odată cu craterele şi putem data vârsta craterelor. Acum avem un model pentru analizarea eroziunii”, dezvăluie cercetătorul.

Interesant este că această eroziune nu apare în jurul tuturor craterelor. Cercetătorii sugerează că prezenţa compuşilor volatili, precum un strat gros de gheaţă pe suprafaţă, poate creşte cantitatea de vapori rezultată în urma unui impact. Dacă ipoteza este adevărată, structurile pot indica prezenţa gheţii pe suprafaţa marţiană într-o anumită zone, având ramificaţii în reconstrucţia climei planetei. De asemenea, dungile pot indica şi compoziţia corpului ceresc, precum coliziunile cu obiecte cu mult material volatil precum cometele.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Au existat arbori pe Marte în trecut? O nouă teorie controversată sugerează că un trunchi de arbore apare într-o imagine publicată de NASA

Marte era cândva o planetă verde ca a noastră. Ce s-a întâmplat cu aceasta

Visul va deveni realitate. NASA va trimite oameni pe Marte

NASA a a făcut publice noi imagini de pe suprafaţa planetei Marte. În acestea este surpins şi locul în care s-a prăbuşit sonda de aterizare Schiaparelli a ESA – Galerie Foto

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase