Home » Stiinta » European Extremely Large Telescope, cel mai mare telescop din lume, este construit în Chile

European Extremely Large Telescope, cel mai mare telescop din lume, este construit în Chile

06.03.2017
European Extremely Large Telescope, cel mai mare telescop din lume, este construit în Chile
În Deşertul Atacama din Republica Chile a început construcţia celui mai mare telescop din lume European Extremely Large Telescope, (EELT).
Amintim Atacama este un deşert de coastă, din America de Sud, format datorită curenţilor marini reci ce saturează aerul, eliminând astfel precipitaţiile. Deşertul Atacama este cel mai arid din lume, precipitaţiile fiind aici de 1,8 l/metri pătraţi la zece ani, informează Rador.
 
European Extremely Large Telescope, EELT, va fi utilizat în proiectele de cercetare a exoplanetelor, urmând ca toate dotările sale să fie gata până în anul 2024. Autorii acestui proiect iedit promit că telescopul va fi unul dintre cele mai mari din lume. Construcţia sa a debutat vineri, 26 mai, la inaugurare fiind prezent şi Michelle Bachelet, preşedinte al Republicii Chile.
 
«Va fi construit nu doar un telescop, ci una dintre cele mai importante şi certe dovezi a oportunităţii ştiinţei şi tehnologiei, precum şi a cooperării internaţionale», a declarat şeful statului. Potrivit European Southern Observatory (ESO), costurile acestei construcţii se vor ridica la un miliard de euro. Aparatul va fi echipat cu cinci segmente de oglinzi, iar diametrul celui mai mare segment va avea 39 de metri, fiind compus din aproape 800 de oglinzi cu şase colţuri fiecare cu un diametru de 1,4 metri. Suprafaţa cupolei rotitoare a telesopului va fi comparabilă cu dimensiunile unui teren de fotbal, având un diametru de 86 de metri. Masa totală a EELT va fi de cinci mii de tone, dintre care trei mii de tone vor reveni părţii mobile a telescopului EELT.
 
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: