Prima pagină Stiinta

O ''hartă'' a genelor celulelor cancerigene poate duce la o metodă nouă de tratare a cancerului. ''Este ceva ce nu a mai fost făcut până acum''

Alexandru Voiculescu 07.31.2017 | ● Vizualizări: 910
Credit: 123RF     + zoom
Galerie foto (1)

Un studiu publicat recent în revista Cell a avut miza de a „carta” genele de care au nevoie celulele canceroase pentru a supravieţui şi a se multiplica. Deşi harta nu este completă, autorii studiului speră ca rezultatele vor ajuta în elaborarea altor proiecte similare.

William Hahn, cercetător la Broad Institute şi autorul principal al acetui studiu, precizează că „avem multă informaţie de la secvenţierea genomului cancerului, dar acest proiect se concentrează pe funcţia genelor. Este ceva ce nu a mai fost făcut până acum, deoarece nu a existat tehnologia necesară”.

Miza finală a unui astfel de demers este de a putea tăia orice cale de dezvoltare a celulelor canceroase. Atunci când o astfel de celulă creşte, se bazează pe o serie de metode. Când una dintre ele dispare, celula găseşte altă cale, deseori prin restructurarea felului în care funcţionează genele. Prin crearea acestei hărţi, cercetătorii încearcă să înţeleagă mai bine cum celulele dezvoltă abilitatea de a se adapta. Desigur, prin înţelegerea procesului, savanţii pot găsi metode de a-l opri, scrie Popular Science.

Aşadar, harta reprezintă un „consorţiu” de adaptări sau „dependenţe”, aşa cum le numesc cercetătorii.De asemenea, odată cu crearea acestei hărţi, care este publică aici, Hahn, împreună cu colegii săi, au identificat câteva noi caracteristici generale ale cancerului. 10% dintre genele pe care se bazează cancerul există în mai multe tipuri de cancer, însemnând că o metodă de a bloca aceste căi poate exista pentru mai multe tipuri de cancer. 90% dintre toate tipurile de cancer se bazează pe cel puţin 76 de gene pentru a creşte, ceea ce înseamnă că cercetările viitoare pot duce la noi tratamente utile pentru mai multe feluri de cancer.

Există mai multe metode de a folosi harta. Hahn precizează că „o cale este de a găsi o genă sau o ţintă care este necesară pentru supravieţuirea unui anume tip de tumoare care nu a fost descoperită de secvenţierea genomică”. Un alt mod este de a găsi căi pentru a folosi medicamente care tratează un tip de cancer în tratarea altuia. Mai mult, harta va oferi indicii cu privire la elaborarea unor noi tratamente.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Împăratul tuturor bolilor: scurtă istorie a cancerului

Motivul surprinzător pentru care cei mai mulţi oameni fac cancer

A fost descoperit cel mai vechi caz de cancer din America centrală. ''Nu există nicio dovadă care să ateste că această boală era mai rar întâlnită în trecut''

40% dintre formele de cancer pot fi prevenite în totalitate. Iată care sunt factorii pe care îi putem evita

Tag-uri: cancer | gene | celule | tumoare | adn | harta