Home » Știință » Descoperire îngrijorătoare: au fost găsiţi purici purtători de bacilul ciumei bubonice

Descoperire îngrijorătoare: au fost găsiţi purici purtători de bacilul ciumei bubonice

Descoperire îngrijorătoare: au fost găsiţi purici purtători de bacilul ciumei bubonice
Publicat: 19.08.2017
În ultimele două săptămâni, oficialii din sănătatea publică din două regiuni din Arizona - Navajo şi Coconino au confirmat că purecii au fost testaţi pozitiv pentru Yersinia pestis, bacteria care cauzează ciuma.

Boala poate fi transmisă oamenilor sau altor animale prin muşcătura unui purice infectat sau prin contactul direct cu un animal infectat. Oficialii au recomandat ca animalele de companie să nu fie lăsate libere, deoarece se pot expune bacteriei, scrie Science Alert.

Simptomele ciumei la oameni apar după 2-6 zile după expunere şi includ febra, frisoanele, durerile de cap, durerea musculară şi ganglioni limfatici umflaţi în zona inghinală, subraţ şi membre.

Boala poate deveni septicemică, răspândinu-se prin sânge şi/sau pneumonică, afectând plămânii, dar dacă este diagnosticată şi tratată în faze incipiente, poate fi vindecată cu ajutorul antibioticelor.

De asemenea, acesta nu este un incident izolat. Cu câteva luni în urmă, oficialii din New Mexico au confirmat că doi rezidenţi de Santa Fe County au ajuns la spital după ce au fost infectaţi cu ciumă.

Bacteria este încă remarcabil de asemănătoare cu cea care a fost identificată drept cauză a Morţii Negre.

Deşi şobolanii şi alte rozătoare sunt de multe ori asociate cu ciuma, puricii sunt cei care pot purta şi transmite bacteria mai departe prin muşcături. Ciuma omoară rozătoarele şi alte animale aşa cum omoară şi oamenii. De multe ori, primul semn al existenţei ciumei îl reprezintă chiar creşterea subită a numărului de morţi în rândul acestor animale.

În Statele Unite şi nu numai, Y. pestis, preferă climele calde şi aride, dar poate ajunge şi în zone mai umede şi mai temperate.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Şase tratamente bizare împotriva epidemiei de ciumă în Evul Mediu

 

Ciuma dansului: sau misterul care a speriat Europa secolului 16

Ciuma bubonică s-a întors: prima sa victimă a fost un tânăr în vârstă de 15 ani

„Moartea neagră” revine: un oraş de 30.000 de persoane a fost izolat complet după ce un bărbat a murit de ciumă bubonică

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase