Home » Știință » Efectul placebo ar putea deveni cu adevărat un tratament. Cum reuşeşte creierul să păcălească organismul

Efectul placebo ar putea deveni cu adevărat un tratament. Cum reuşeşte creierul să păcălească organismul

Efectul placebo ar putea deveni cu adevărat un tratament. Cum reuşeşte creierul să păcălească organismul
Publicat: 17.08.2017
Efectul placebo are puterea de a furniza percepţia de limitare a durerii pacienţilor prin puterea sugestiei. În prezent, experţii încearcă să descopere mecanismele care stau la baza acestui fenomen şi a efectelor sale asupra creierului.

Efectul placebo nu are o delimitare clară în domeniul medical, fiind amplasat undeva între biologie şi psihologie, informează Futurism. Cercetătorii susţin că termenul cuprinde mai multe procese şi mecanisme care afectează modul în care experimentăm o anumită boală, nefiind un tratament pentru cauzele reale, măsurabile ale afecţiunii. 

Ted Kaptchuk, director al Programului pentru studierea efectelor placebo, a declarat că ,,efectul placebo este un indicator surogat pentru tot ceea ce înseamnă administrarea unei pastile. Printre acestea se numără ritualuri, simboluri şi întâlniri între doctori şi pacienţi.”

În cadrul unui studiu realizat de Kaptchuk şi colegii săi este prezentată puterea percepţiei asupra obiectivităţii. Subiecţilor le-a fost oferit un medicament eficient, albuterol, un inhalator cu efecte placebo, acupunctura şi perioade fără tratament. Toţi participanţii au luat fiecare tip de tratament de trei ori. Deşi toţi subiecţii au resimţit un efect similar indiferent de ultimul tratament administrat, măsurătorile obiective au demonstrat că doar pacienţii cărora le-a fost administrat albuterol le-a fost îmbunătăţit sistemul respirator, deşi în cazul tuturor opţiunilor a fost sesizată o creştere a funcţionalităţii plămânilor. 

Deşi o mare parte din mecanismele din spatele efectului placebo rămân necunoscute, experţii au reuşit să descopere mecanismele percepţiei care permit creierului să păcălească corpul. 

Conform cercetărilor, corpul uman răspunde pozitiv la anumite medicamente datorită efectelor benefice resimţite în trecut în cadrul administrărilor precedente. Fenomenul a fost reflectat într-un studiu recent, în care deşi subiecţii ştiau că le sunt administrate pastile compuse doar din zahăr au resimţit efecte pozitive după administrarea lor. Deşi mintea era conştientă că pastilele sunt false, acţiunea administrării acestora a provocat în creier eliminarea chimicalelor pe care în mod normal le-ar fi provocat pastilele. 

Din cauza lipsei cercetărilor, efectul placebo rămâne un mister, însă experţii susţin că în următorii ani ar putea fi utilizat în sistemul medical. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase