Home » Știință » Ce trebuie să ştii despre cancerul ovarian, maladia cu cea mai mică rată de supravieţuire dintre toate tipurile de cancer feminin

Ce trebuie să ştii despre cancerul ovarian, maladia cu cea mai mică rată de supravieţuire dintre toate tipurile de cancer feminin

Ce trebuie să ştii despre cancerul ovarian, maladia cu cea mai mică rată de supravieţuire dintre toate tipurile de cancer feminin
Publicat: 27.11.2017
Cancerul ovarian se află pe locul 7 ca incidenţă a tumorilor maligne ce pot sa apară la femei şi survine cu incidenţă maximă între 40 şi 65 de ani. Mai mult de două treimi din cancerele ovariene sunt depistate în stadii avansate din cauza lipsei simptomelor şi a unui screening.

 Cel mai important factor prognostic este stadiul bolii în momentul diagnosticului.

Considerat drept unul dintre cele mai agresive tipuri de cancer, cancerul ovarian are cea mai mică rată de supravieţuire dintre toate tipurile de cancer feminin. Aproximativ 80% din pacientele operate vor dezvolta o recidivă care de cele mai multe ori duce la deces. Conform specialiştilor, rata de supravieţuire la 5 ani pentru toate stadiile este cuprinsă între 35-38%, iar pentru stadiile avansate este de 28%.

Când şi de ce apare cancerul ovarian

Teoria care încearcă să explice apariţia cancerului ovarian este „ovulaţia neîntreruptă“: acest tip de cancer se dezvoltă ca urmare a unui proces anormal de reparaţie a epiteliului de suprafaţă al ovarului, reparaţie care intervine după fiecare ruptură foliculară şi ovulaţie.

„Procesul de reparaţie determină formarea unor chisturi de incluziune care pot suferi transformări neoplazice în timp, sub acţiunea unor factori oncogeni“, subliniază dr. Silviu Prună, medic specialist obstetrică-ginecologie la Spitalul Sanador.

Istoricul de familie, în special incidenţa cancerului de sân sau ovarian în rândul membrelor unei familii, reprezintă cel mai important factor de risc pentru apariţia acestui tip de cancer.
”90% din cancerele ovariene moştenite rezultă din mutaţiile genelor BRCA1 si BRCA2, gene supresoare tumorale care ajută la menţinerea integrităţii structurii cromozomale. Riscul de apariţie a cancerului ovarian în prezenţa unor mutaţii ale acestor gene este de 65-74%”, atenţionează medicul specialist. Prin testarea genetică se pot identifica eventualele mutaţii ale genelor BRCA1 si BRCA2 şi se poate interveni apoi chirurgical, în scop profilactic.
 
Debutul precoce al ciclului menstrual şi menopauza târzie sunt asociate cu risc crescut de cancer ovarian.
 
Mai puţin expuse sunt femeile care au folosit contraceptive orale pe o perioadă de cel puţin cinci ani şi cele care au avut o sarcină dusă la termen, în cazul lor riscul fiind cu 30-60% mai mic. Un factor protector este alăptarea, datorită prelungirii amenoreei, ligatura tubară şi histerectomia reduc de asemenea riscul de cancer ovarian.
 
Simptomele de cancer ovarian apar târziu
 
”În stadiile incipiente ale bolii, simptomatologia lipseşte, aceasta fiind evidentă doar în stadiile avansate. Uneori, se întâmplă să existe simptome chiar din primele stadii ale bolii, dar să fie confundate cu evenimente fiziologice lunare. De obicei, simptomele persistente mai severe sau mai frecvente decât cele obişnuite necesită o investigaţie amănunţită.
Circumferinţa abdominală poate creşte în dimensiuni, apare distensie abdominală, apar dureri pelvine, oboseală, indigestie, constipaţie, greaţă, anorexie, durere lombară. În alte cazuri, pot apărea micţiuni frecvente, dureri la urinare sau sângerări vaginale neregulate, mai ales la femeile în premenopauză”, explică doctorul Silviu Prună. 

Citeşte continuarea pe CSID.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase