Home » Știință » Cele mai ciudate obiecte realizate în 2017 cu o imprimantă 3D

Cele mai ciudate obiecte realizate în 2017 cu o imprimantă 3D

Publicat: 20.01.2018
În 2017, cercetătorii au depăşit limitele tehnologiei de printare a obiectelor. De la modelul unui nou născut până la o cameră microscopică, iată cele mai interesante obiecte realizate cu o imprimantă 3D în urmă cu un an.

Masca unui câine

 Credit: UC Davis Vet Med/YouTube

Un bull terrier de patru luni a devenit primul pacient care a beneficiat de o mască realizată cu o imprimantă 3D care l-a ajutat să se vindece în urma unor răni grave la nivelul craniului. Mandibula, cât şi articulaţia din aceeaşi zonă, au fost fracturate în timp ce câinele a fost atacat. Conform Live Science, câinele denumit Loca a fost tratat în cadrul Universităţii din California. Specialiştii din cadrul universităţii au colaborat pentru a realiza o mască personalizată pentru Loca. La o lună de la purtarea măştii, câinele putea mânca din nou hrană uscată. 

Ovarele unui şoarece

Credit: Northwestern University

Un şoarece femelă în care au fost implantate ovare realizate cu ajutorul unei imprimante 3D a reuşit să nască pui vii în cadrul unui experiment din cadrul Universităţii Feinberg din Chicago. Rezultatul a fost considerat o premieră şi ar putea reprezenta o nouă modalitate de tratare a infertilităţii. Structura ovariană a fost realizată cu ajutorul unei imprimante 3D, fiind utilizată gelatina pentru crearea încăperii în care s-au dezvoltat foliculii ce conţineau ovule.

O casă

Prima casă a fost realizată cu o imprimantă 3D în numai 24 de ore în suburbiile din Moscova, în luna martie. Pereţii casei de 37 de metri pătraţi a fost realizaţi cu ajutorul unei imprimante 3D mobile deţinută de startup-ul Apis Cor. Pereţii exteriori şi cei despărţitori ai casei au fost printaţi cu ajutorul unui amestec de ciment. Muncitorii au zugrăvit pereţii şi au amplasat acoperişul. Compania a declarat că erorile umane sunt eliminate doarece procesul de printare al imprimantei este automat. 

Ochi

Cercetătorii olandezi au realizat ochi printaţi 3D care îi pot ajuta pe copiii născuţi cu ochi nedezvoltaţi corespunzător. Din nefericire, ochii protetici nu le ofereau copiilor şi abilitatea de a putea vedea, având un scop doar estetic. 

”Râsul”

Credit: NASA

Prima operă de artă a fost creată în spaţiu cu ajutorul unei imprimante 3D aflate la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale. Opera reprezintă râsul omului şi a fost creat prin intermediul unei colaborări între artistul Eyal Gever şi compania Made In Space. 

Micro-camera

 Credit: Simon Thiele

O micro-cameră ce ar putea fi amplasată pe dronele miniaturale a fost creată de cercetătorii germani. Camera furnizează vedere asemănătoare ochiului de vultur. Astfel, obiectele îndepărtate pot fi observate clar în timp ce nu se pierde vederea periferică. 

Pentru a crea dispozitivul, specialiştii au printat grupuri de căte patru lentile pe un cip prin intermediul tehnicii de inserare cu laser în femtosecunde. Cele patru lentile au o mărime de 300 de micrometri, având aproximativ mărimea unui grăunte de nisip. 

Castelul din sticlă

Credit: NeptunLab/KIT

Până în prezent, sticla a reprezentat unul dintre materialele cele mai greu de utilizat pentru imprimarea obiectelor 3D deoarece în cadrul procesului sticla trebuie să fie încălzită la o temperatură ridicată de peste 1.000 de grade Celsius. Însă, prin intermediul imprimantelor 3D industriale şi a laserelor extrem de puternice, specialiştii au reuşit să creeze un castel din sticlă. În primă fază, specialiştii au utilizat ”sticlă lichidă”, un amestec de siliciu dispersat într-o soluţie acrilică. Obiectul a fost apoi amplasat în lumina UV care a ajutat la întărirea acestuia.  Apoi este supus unui nou tratament termic de 1.300 de grade Celsius prin care nanoparticulele se combină şi formează structura din sticlă transparentă. 

Brânză

Spre deosebire de sticlă, brânza se poate topi foarte repede. Însă o echipă de specialişti din cadrul Universităţii Cork din Irlanda au reuşit să utilizeze un amestec similar celui utilizat la confecţionarea brânzei topite. Amestecul a fost adus la o temperatură de 75 de grade Celsius pentru 12 minute şi apoi transmis printr-o imprimantă 3D. Conform specialiştilor, brânza printată 3D a fost un succes, deşi nu au oferit detalii cu privire la gustul acesteia.

Manechinul unui bebeluş

Credit: 3D Hubs

Bebeluşii asemănători celor reali au fost realizaţi cu ajutorul unei imprimante 3D. Cercetătorii olandezi care au realizat modelul speră ca acesta să-i ajute pe medici să se pregătească pentru momentele în care trebuie să lucreze cu nou-născuţi. Manechinul include organe interne realistice şi aceeaşi fragilitate pe care o are şi un copil. 

Robotul ce se poate căţăra

Un robot cu braţe cauciucate moi şi-a demonstrat abilităţile în timpul realizării unui traseu de escaladă. Inginerii din cadrul Universităţii din California au proiectat digital membrele robotului şi le-au modelat pentru a se căţăra pe diferite suprafeţe.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase