Home » Știință » De ce suntem dreptaci sau stângaci

De ce suntem dreptaci sau stângaci

De ce suntem dreptaci sau stângaci
Publicat: 25.01.2018
Tendinţa de a mişca mai mult una dintre mâini apare încă din viaţa intrauterină, în jurul celei de-a opta săptămâni de sarcină, potrivit unor descoperiri recente făcute cu ajutorul ecografiilor.
Anterior, oamenii de ştiinţă considerau că între stângaci şi dreptaci exista o diferenţă în ceea ce priveşte activitatea genelor celor două emisfere ale creierului, informează Gândul
 
Recent însă, potrivit Indy 100, cercetătorii de la Ruhr-Universitat Bochum, care au analizat genele de la nivelul măduvei spinării în perioada dintre lunile a opta şi a douăsprezecea de sarcină, au ajuns la concluzia că originea folosirii uneia dintre mâini se află în măduva spinării. 
 
Mişcările braţului şi mâinii pornesc din cortexul motor din creier, care trimite semnale către măduva spinării. Această comandă se transformă în mişcare. Cortexul motor nu este conectat cu măduva spinării de la început, iar „alegerea” uneia dintre mâini apare înainte ca aceste conexiuni să se formeze. Acesta este motivul pentru care cercetătorii cred că folosirea mâinii drepte sau a celei stângi este decisă la nivelul coloanei vertebrale. 
 
Astfel, cercetătorii au descoperit diferenţe între segmentele stâng şi drept ale măduvei spinării fătului încă din a opta săptămână de viaţă intrauterină, iar aceste diferenţe controlează mişcările mâinilor şi picioarelor. 
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase