Prima pagină Stiinta

O inovaţie recentă şi surprinzătoare poate face energia solară disponibilă chiar şi pe timpul nopţii

Alexandru Voiculescu 01.21.2018 | ● Vizualizări: 1552

Companiile de energie ecologică precum SolarReserve doresc să dovedească faptul că sărurile topite pot ajuta electricitatea solară în orice perioadă a zilei. Potenţialul este aici, dar capacitatea generării energiei şi disponibilitatea în mai multe zone ale globului sunt aspecte care trebuie rezolvate.

Astfel, SolarReserve doreşte să îşi îmbunătăţească metoda prin care sarea topită poate genera energie, scrie Futurism.

Sărurile topite sunt acele săruri care sunt lichide când se află într-un anumit interval de temperatură.

Principiul este relativ simplu: lumina solară concentrată pe un turn cu ajutorul unor oglinzi încălzeşte sarea topită la peste 530 de grade Celsius, iar temperatura poate fi folosită pentru a genera abur care la rândul său poate pune în funcţiune o turbină. Pentru că sarea reţine căldura şi are o inerţie termică mare, turbina poate funcţiona şi pe timpul nopţii.

Totuşi, Centrala Crescent Dune a companiei SolarReserve, care a intrat în uz în 2015, produce mai puţin decât ţinta de 500.000 MWh pe an.

Astfel de proiecte există în întreaga lume. În afară de acesta, care se găseşte în Nevada şi alimentează în prezent 75.000 de case, specialiştii utilizează noua metodă şi în Africa, Australia, Chile şi alte ţări. Chiar şi Google plănuieşte un proiect similar, dar trebuie să-şi testeze sistemele pentru a vedea dacă este fezabil.

De asemenea, preţul de producţie este mic. Centrala Crescent Dunes poate genera electricitate pentru doar 0,06 dolari per kilowatt oră.

Chiar şi aşa, generarea energiei este încă dependentă de zona geografică. Astfel de proiecte nu pot fi disponibile în zonele unde lumina este insuficientă, chiar şi în zonele temperate, unde zilele iernii sunt scurte şi de obicei noroase.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Revoluţie în industria energiei regenerabile! Savanţii au creat panouri solare care sunt de două ori mai eficiente

Viitorul energiei solare: NASA vrea să implementeze un sistem de panouri solare în spaţiu

VIDEO. Celule solare ca acestea pot furniza aproape jumătate din necesarul de energie electrică al Statelor Unite

Bacteria-cyborg acoperită de panouri solare minuscule revoluţionează industria energiei regenerabile