Home » Știință » Un studiu trage un semnal de alarmă cu privire la hrana procesată. Consumul acesteia poate creşte riscul apariţiei cancerului

Un studiu trage un semnal de alarmă cu privire la hrana procesată. Consumul acesteia poate creşte riscul apariţiei cancerului

Publicat: 18.02.2018
Un studiu trage un semnal de alarmă cu privire la hrana procesată. Consumul acesteia poate creşte riscul apariţiei cancerului
Studiul publicat recent în revista de specialitate British Medical Journal scoate la iveală o posibilă legătură între consumul de mâncare „ultra-procesată” şi cancer. Deşi este nevoie şi de alte studii pentru confirmare, cercetătorii avertizează cu privire la acest tip de alimente.

Alimentele ultra-procesate includ băuturi răcoritoare, pâinea împachetată, cereale îndulcite şi mezeluri, care de obicei conţin o cantitate mare de zahăr, grăsime şi sare, dar în componenţa acestora lipsesc vitaminele şi fibrele. Unele studii au arătat că aceste alimente formează chiar şi până la 50% din aportul caloric al oamenilor din ţările dezvoltate, scrie Medical Xpress.

Există puţine studii care au făcut această corelaţie. De obicei, se urmărea legătura dintre alimentele ultra-procesate şi obezitate, nivelurile de colesterol şi presiunea arterială.

O echipă formată din cercetători francezi şi brazilieni au dorit să umple acest gol în cunoaştere, evaluând impactul pe care o dietă care conţine alimente ultra-procesate îl poate avea asupra organismului şi dacă acestea duc la apariţia cancerului.

Rezultatele s-au bazat pe analizarea răspunsurilor a 104.980 de francezi adulţi (22% bărbaţi şi restul femei) cu o vârstă medie de 43 de ani, care au completat cel puţin două chestionare cu privire la dietă.

Alimentele cuprinse în chestionare au fost grupate în funcţie de gradul de procesare, iar cazurile de cancer au fost identificate cu ajutorul declaraţiilor pacienţilor validate ulterior de registrele medicale şi de bazele de date naţionale.

Pentru exactitatea rezultatelor, au fost luaţi în calcul şi alţi parametri şi factori pentru apariţia cancerului, precum vârsta, sexul, nivelul de educaţie, cazurile de cancer în familie, consumul de tutun şi nivelurile de activitate fizică.

Rezultatele arată că o creştere cu 10% în proporţia de alimente ultra-procesate a fost asociată cu o creştere cu 12% în riscul apariţiei cancerului şi cu 11% în cazul cancerului mamar. Nu au fost găsite corelaţii în ceea ce priveşte cancerul de prostată sau de colon.

De aemenea, studiul nu a identificat o corelaţie între alimentele mai puţin procesate (precum brânzeturile sau pâinea neîmpachetată) şi creşterea riscului apariţiei cancerului.

Fiind un studiu observaţional, nu se pot trage concluzii ferme cu privire la cauzalitatea consumului de alimente ultra-procesate şi apariţia cancerului. Totuşi, studiul a fost amplu şi -au luat în considerare şi alţi factori (enumeraţi mai sus).

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Împăratul tuturor bolilor: scurtă istorie a cancerului

Simptomele unuia dintre cele mai agresive tipuri de cancer

Boala care omoară cei mai mulţi bărbaţi români în fiecare an. 11.000 de cazuri noi apar anual

Care sunt etapele de dezvoltare a cancerului şi ce simptome au acestea

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase