Home » Știință » Un nou instrument construit în Chila va fi utilizat pentru căutarea planetelor înrudite cu Terra

Un nou instrument construit în Chila va fi utilizat pentru căutarea planetelor înrudite cu Terra

Publicat: 21.02.2018
Un nou instrument construit în Chila va fi utilizat pentru căutarea planetelor înrudite cu Terra
Instalat în nordul statului Chile, spectrometrul Espresso, de o precizie nemaivăzută până acum, va deveni în octombrie cel mai bun aliat al astronomilor în căutarea vieţii extraterestre.

Nu este deloc surprinzător că Espresso îşi va îndeplini misiunea în deşertul Atacama, la 1.200 de kilometri nord de Santiago de Chile, scrie Rador. Aceasta este o regiune al cărei cer, absolut senin în cea mai mare parte a anului, face din ea teritoriul ideal pentru a găzdui cele mai importante telescoape ale lumii. Până în 2020, se estimează că nordul statului Chile va concentra 70% din infrastructura astronomică mondială.

În cadrul Observatorului Paranal, fondat în 1998, acest instrument de măsurare va servi celor patru telescoape uriaşe VLT (Very large telescope) ale Observatorului Europei de Sud (ESO). „Espresso va fi disponibil simultan în toate cele patru telescoape, lucru care nu s-a mai întâmplat niciodată şi, prin urmare, creşte probabilitatea de a descoperi planete asemănătoare cu Pământul în ceea ce priveşte greutatea şi dimensiunile sau condiţiile necesare vieţii”, explică pentru AFP italianul Gaspare Lo Curto, astronom la ESO şi unul dintre liderii de proiect. Dispozitivul, aparent o simplă cutie neagră, va avea uriaşa sarcină de a aduna toată lumina colectată de la o stea observată de un telescop. 

Citeşte continuarea pe Rador

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase