Home » Știință » La peste 80 de ani de la moartea sa, rămăşiţele şi obiectele Mariei Curie sunt încă extrem de radioactive

La peste 80 de ani de la moartea sa, rămăşiţele şi obiectele Mariei Curie sunt încă extrem de radioactive

La peste 80 de ani de la moartea sa, rămăşiţele şi obiectele Mariei Curie sunt încă extrem de radioactive
Publicat: 04.03.2018
Finalizat în 1790, Panteonul Francez este un mausoleu neoclasic situat în cartierul Latin din Paris. În interiorul clădirii se află rămăşiţele multor personalităţi marcante ale Franţei, inclusiv Voltaire, Jean-Jacques Rousseau, Victor Huge şi Louis Braille.

Printre aceştia însă se află şi rămăşiţele unor femei marcante din istorie, una dintre ele fiind Marie Curie.  Printre cele mai importante descoperiri realizate de cercetătoare se numără elementele radioactive: radiul şi poloniul.  Conform Vintage News, efectele negative ale elementelor radioactive nu erau cunoscute pe atunci, iar Curie nu s-a protejat niciodată în timpul experimentelor. Probabil că propriile sale descoperiri i-au adus şi moartea. 

În 1934 a murit din cauza anemiei aplastice, afecţiune provocată de expunere la poloniu şi radiu. Chiar şi fiica sa, Joliot-Curie, care a câştigat la rândul său un Premiu Nobel pentru chimie, a murit de leucemie, afecţiune care a fost provocată de expunerea mamei sale la radiaţii în timp ce era însărcinată. 

Marie Curie a fost îngropată alături de soţul său în cimitirul Sceaux din sudul Parisului. Însă, în 1995, rămăşiţele sale au fost transferate în Panteon. Atunci când au fost scoase din cimitir, specialiştii au detectat un nivel extrem de ridicat de radiaţii. Aşadar, rămăşiţele lui Curie au fost amplasate într-un sicriu cu pereţi groşi din plumb pentru ca vizitatorii mausoleului să nu fie contaminaţi. Elementul cu care a fost contaminată familia Curie era radiu 226 (izotop al radiului, al cărui timp de înjumătăţire este de 1.600 de ani şi care se descompune în radon). 

De asemenea, având în vedere că savanta nu ştia cât de periculoase erau experimentele ei, întreaga sa casă şi obiectele sale personale au fost contaminate. Deseori, femeia avea probe de radiu şi poloniu în buzunarul şorţului de laborator. Fără să vrea, Curie şi-a contaminat toate hainele, cărţile, notiţele, bijuteriile, mobila şi alte lucruri personale. 

În prezent, la peste 80 de ani de la moartea sa, multe dintre artefactele sale sunt păstrate în cadrul Bibliotecii Naţionale din Franţa în cutii căptuşite cu plumb. La fel ca rămăşiţele lui Curie acestea vor continua să fie radioactive pentru următorii 1.500 de ani.  Cei ce doresc să analizeze notiţele sau rămăşiţele lui Curie o pot face doar cu echipament de protecţie.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase