Home » Știință » Pe pitica Pluto au fost descoperite structuri asemănătoare cu cele de pe Pământ – VIDEO

Pe pitica Pluto au fost descoperite structuri asemănătoare cu cele de pe Pământ – VIDEO

Pe pitica Pluto au fost descoperite structuri asemănătoare cu cele de pe Pământ – VIDEO
Publicat: 08.06.2018
Conform unui nou studiu în care au fost analizate imagini cu Pluto realizate de sonda New Horizons în 2015, planeta pitică deţine dune de metan îngheţat la graniţa regiunii Sputnik Planitia.

„Atunci când am văzut imaginile realizate de New Horizons, am observat din prima că acelea erau dune, dar a fost surpinzător deoarece ştiam că pitica Pluto nu deţine o atmosferă”, a declarat coautorul studiului Jani Radebaugh. 

„Chiar dacă se află la o distanţă de 30 de ori mai mare de Soare decât Pământul, Pluto pare să aibă caracteristici asemănătoare Terrei. Ne-am concentrat doar pe ce este aproape de noi, dar şi obiectele spaţiale îndepărtate conţin o multutidine de informaţii”,  a adăugat el. 

Conform Mashable, autorii studiului consideră că vânturile de pe Pluto au dus la depozitarea cristalelor de metan între munţii aflaţi la graniţa cu Sputnik Plantinia, fiind create astfel aceste dune. Rezultatele studiului sugerează că granulele de metan se formează datorită procesului de sublimare, în care nitrogenul solid se transformă direct în gaz, forma lichidă fiind omisă. Prin intermediul procesului, granulele de metan sunt transferate în atmosfera lui Pluto, de unde se aşează în cele din urmă pe dune

„Se pare că, deşi atmosfera nu este atât de densă, iar temperaturile de la suprafaţă ajung şi la -230 de grade Celsius, dunele reuşesc să se formeze”, a declarat coautorul studiului Matt Telfer. 

Pluto nu este singurul loc din Sistemul Solar ce conţine dune, gheaţă sau nisip. Desigur, Pământul este prima planetă care ne vine în minte atunci când ne gândim la aceste caracteristici, însă ele se mai regăsesc şi pe luna lui Saturn, Titan

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase