Home » Știință » Cu acest nou sistem, roboţii pot ”citi” minţile umane

Cu acest nou sistem, roboţii pot ”citi” minţile umane

Cu acest nou sistem, roboţii pot ”citi” minţile umane
Publicat: 24.06.2018
Pentru a determina roboţii să face ce vrem, ar fi mult mai uşor dacă ar putea să ne citească mintea. Acest scenariu nu mai pare atât de îndepărtat odată cu crearea unui nou sistem de control.

Acum, un om poate opri un robot să facă o greşeală şi poate îndrepta lucrurile folosind doar unde cerebrale şi gesturi ale mâinii. Oamenii care supervizează roboţii în fabrici, case sau spitale pot folosi inovaţia, care va fi prezentată la conferinţa Robotics: Science and Systems de pe 28 iunie, scrie Science News.

Altfel spus, noul sistem are menirea de a asigura funcţionarea eficientă şi în siguranţă a roboţilor.

Electrozii purtaţi pe cap şi pe antebraţ permit unei persoane să controleze robotul. Cei de pe cap detectează semnalele electrice generate de creierul uman atunci când persoana în cauză vede ceva/pe cineva care greşeşte, trimiţând astfel o alertă la robot. Atunci când robotul primeşte semnalul, se va opri din ceea ce făcea. Apoi, persoana poate gesticula cu mâna – mişcări ce vor fi înregistrate de electrozii de pe braţ – pentru a arăta robotului ce trebuie să facă.

Daniela Rus şi colegii săi de la MIT au testat sistemul cu ajutorul a şapte voluntari în care fiecare a supervizat câte un robot. S-a observat că eficienţa roboţilor a crescut de la 70% la 97% atunci când au fost ajutaţi de oameni.

De asemenea, sistemul poate corecta erorile comise de roboţi aproape instant, un avantaj extrem de util un timpul de reacţie este un element cheie pentru siguranţa roboţilor şi a altor persoane.

Totuşi, pentru ca acest sistem să intre în uz, echipamentul care monitorizează activitatea cerebrală a utilizatorului trebuie să devină mai accesibil. Dispozitivul de „citire” a minţii poate costa mii de dolari, iar electrozii nu sunt confortabili.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Un robot a realizat, ÎN PREMIERĂ, o operaţie în interiorul ochiului uman

În 10 ani roboţii ar putea deţine conştiinţă şi raţionament. Iată 10 aspecte înfricoşătoare despre inteligenţa artificială

Mini-organele realizate de roboţi, noua ”armă secretă” pentru lupta împotriva bolilor

Chelnerii-roboţi sunt folosiţi în din ce în ce mai multe ţări asiatice! (VIDEO)

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase