Home » Știință » Furtuna de praf de pe Marte s-a extins la nivel global. Curiosity a înregistrat imagini cu fenomenul

Furtuna de praf de pe Marte s-a extins la nivel global. Curiosity a înregistrat imagini cu fenomenul

Publicat: 22.06.2018
Furtuna de praf de pe Marte a devenit un fenomen global din cauza extinderii sale. Deşi roverul Curiosity se află pe cealaltă parte a planetei faţă de Opportunity, furtuna şi-a dublat mărimea în perioada weekend-ului.

În regiunea craterului Gale a fost înregistrat cel mai mare nivel de blocare a luminii solare. Conform Science Daily pentru cercetătorii aflaţi la sol, Curiosity oferă o „fereastră” către fenomenul de pe Marte

Până în prezent, specialiştii nu au reuşit să afle de ce unele furtuni se desfăşoară pe zone întinse timp de câteva luni, în timp ce altele sunt restrânse şi durează doar o săptămână. Însă Curiosity şi câteva sonde aflate în orbita lui Marte ar putea ajuta cercetătorii să adune informaţii despre praful aflat atât la suprafaţă, cât şi în spaţiu. Ultima furtună desfăşurată la nivel global a avut loc în 2007, cu cinci ani înainte să ajungă Curiosity pe planetă. 

Sursa: NASA

În cadrul animaţiei realizate de specialişti, Curiosity se află cu faţa către marginea craterului. Imaginile înregistrate cu instrumentul Mast Camera arată modul în care cerul devine din ce în ce mai întunecat. Stratul ce opreşte razele solare este de şase până la opt ori mai dens decât în mod obişnuit. 

Inginerii misiunii Curiosity au analizat efectele şi au declarat că riscul defectării intrumentelor roverului sunt minime. Cel mai mare impact va fi asupra camerei ce necesită un timp mai mare de expunere pentru a putea realiza fotografiile. 

Furtunile de praf marţiene sunt comune, mai ales în atmosfera sudică, în timpul verii când planeta este mai aproape de Soare. În timp ce atmosfera se încălzeşte, vânturile generate de contrastul temperaturilor de la suprafaţă duc la producerea furtunilor. Însă deşi sunt comune, în general furtunile marţiene se produc într-o zonă restrânsă. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase