Home » Știință » Au fost găsite dovezi care susţin o teorie controversată cu privire la apariţia bolii Alzheimer

Au fost găsite dovezi care susţin o teorie controversată cu privire la apariţia bolii Alzheimer

Au fost găsite dovezi care susţin o teorie controversată cu privire la apariţia bolii Alzheimer
Publicat: 23.06.2018
Un nou studiu oferă dovezi pentru susţinerea teoriei conform căreia boala Alzheimer poate fi rezultatul unui virus sau a mai multor virusuri care infectează creierul.

Conform studiului publicat pe 21 iunie în jurnalul Neuron, persoanele decedate care aveau Alzheimer aveau şi o concentraţie mai ridicată de virusuri în creier, spre deosebire de persoanele fără această maladie.

Mai exact spus, creierele celor cu Alzheimer aveau un nivel de două ori mai ridicat de două tipuri comune de virus al herpesului decât cei fără Alzheimer, potrivit Live Science.

Teoria conform căreia virusurile sau alţi patogeni pot juca un rol în dezvoltarea bolii Alzheimer este „de fapt o idee veche”, a precizat conducătorul studiului Benjamin Readhead, de la Arizona State University şi de la Icahn School of Medicine. „Chiar din anii ’50, oamenii au prezentat semne că un anumit patogen ar contribui la boala Alzheimer”. Totuşi, această idee a primit reacţii negative din partea savanţilor.

În cadrul studiului, care este şi unul dintre cele mai detaliate analize ale ţesutului cerebral al persoanelor cu Alzheimer, echipa a cercetat aproape 1.000 de creiere ale oamenilor decedaţi cu şi fără boala Alzheimer.

S-a descoperit că două tipuri diferite de virus al herpesului au ieşit în evidenţă: herpes 6A şi herpes 7. Întrucât aceste tipuri de virus se găsesc şi în creierele celor sănătoşi (dar în cantităţi mai mici), nu se poate enunţa o legătură cauzală bine definită. „Există cu siguranţă alte mecanisme importante care schimbă modul în care există răspunsuri diferite la prezenţa unui virus”, a precizat Readhead.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Proteina ce provoacă apariţia bolii Alzheimer s-ar putea răspândi în creier precum o infecţie

Anxietatea poate fi o manifestare timpurie a maladiei Alzheimer

S-a descoperit cauza bolii Alzheimer. Tratamentele se concentrau până acum pe altă anomalie din creier – VIDEO

Jocul de bridge, antidotul bolii Alzheimer?

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase