Home » Știință » Motivele pentru care femeile însărcinate sunt în mod particular afectate de vremea caniculară a verii

Motivele pentru care femeile însărcinate sunt în mod particular afectate de vremea caniculară a verii

Motivele pentru care femeile însărcinate sunt în mod particular afectate de vremea caniculară a verii
Publicat: 15.07.2018
Vremea extrem de călduroasă poate fi inconfortabilă pentru oricine. Dar pentru femeile însărcinate, vara poate fi chiar mai periculoasă. Motivul constă în faptul că temperaturile prea ridicate şi deshidratarea pot reprezenta riscuri pentru apariţia complicaţiilor la naştere, conform experţilor.

Deshidratarea „poate crea o mulţime de probleme potenţiale” pentru femeile însărcinate, a precizat Saima Aftab, director la Fetal Care Center de la Nicklaus Children’s Hospital din Miami. Ca o regulă generală, doctorii avertizează femeile însărcinate să evite să se pună „în situaţii unde le este prea cald”, a precizat Aftab pentru Live Science.

O îngrijorare este aceea că hipertermia, sau temperatura corpului anormal de ridicată, la începutul sarcinii, poate duce la creşterea riscului de apariţie a defectelor la naştere. În principal, există dovezi că femeile care trec prin hipertermie în primele 6-8 săptămâni de sarcină sunt expuse unui risc mai ridicat de a avea copii cu defecte ale creierului sau ale coloanei vertebrale.

Desigur, hipertermia este şi febra, care poate apărea în orice anotimp.

Aftab notează şi că defectele la naştere asociate cu hipertermia se limitează în mare parte la primele opt săptămâni ale sarcinii. Cu alte cuvinte, o creştere a temperaturii corpului care are loc după cele opt săptămâni de sarcină are şanse puţine de a duce la un defect la naştere.

În ceea ce priveşte deshidratarea, efectele nu se rezumă la o anumită perioadă din sarcină

Corpul unei femei trece prin multe schimbări în timpul sarcinii, inclusiv schimbări cu privire la modul în care organismul controlează fluidele şi temperaturile acestora. Ca rezultat, corpul poate deveni deshidratat mai uşor sau este mai predispus la prezenta simptome ale deshidratării decât ar fi fost cazul în mod normal.

Simptomele deshidratării pot include ameţeli, care pot face ca o femeie să cadă. Căzăturile în ultima parte a celui de al doilea trimestru şi prima parte din al treilea trimestru pot fi dăunătoare atât mamei, cât şi copilului, ducând la complicaţii precum pierderea lichidului amniotic.

De asemenea, deshidratarea duce la producerea de către creier a hormonului antidiuretic numit vasopresină, care declanşează setea. Acest hormon este similar cu oxitocina, hormonul implicat în stimularea contracţiilor uterine, pentru că vasopresina acţionează în mod similar cu oxitocina.

Aceste contracţii (care evident nu reprezintă travaliul adevărat), pot fi tratate deseori cu rehidratarea, dar există o posibilitate ca acestea să ducă la travaliu prematur. Mai rău, deshidratarea care continuă în travaliu poate fi riscantă pentru că are potenţialul de a duce la complicaţii precum tensiunea scăzută a sângelui şi la un volum scăzut de sânge.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Ce riscă copiii născuţi de mame care au consumat cafea în timpul sarcinii? Descoperire ce îngrijorează specialiştii

Sexul bebeluşilor poate fi aflat în a 8-a săptămână de sarcină

Munca depusă în ultimul trimestru al sarcinii este la fel de nocivă ca fumatul

Mitul celor 9 luni: cât durează sarcina la om?

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase