Home » Știință » Noi roboţi inspiraţi din spermatozoizi pot înota în organism pentru a administra medicamente

Noi roboţi inspiraţi din spermatozoizi pot înota în organism pentru a administra medicamente

Noi roboţi inspiraţi din spermatozoizi pot înota în organism pentru a administra medicamente
Publicat: 07.10.2018
Savanţii din Marea Britanie au apelat la „umilul” spermatozoid uman în demersul de a crea cel mai eficient robot pentru a administra medicamente.

Realizate dintr-un cap magnetic şi o coadă elastică, dronele de dimensiunile puricelui arată şi înoată precum spermatozoizii, cu unele diferenţe semnificative: aceşti înotători sunt ghidaţi de curenţi electromagnetici, controlaţi din exterior de savanţi, scrie Live Science.

Conform lui Feodor Ogrin, lector la University of Exeter din Anglia şi co-autor al noului studiu apărut în jurnalul Physics of Fluids, un astfel de robot poate oferi o variantă ieftină şi eficientă de a livra medicamentele în organismele pacienţilor. „Înotătorii vor putea într-o bună zi să direcţioneze substanţe în regiunile potrivite, circulând prin vasele de sânge”, a precizat Ogrin. „Dezvoltarea acestei tehnologii ar putea schimba radical medicina”, adaugă savantul.

Design-ul lor este mai simplu şi mai ieftin decât alte proiecte asemănătoare din trecut, iar roboţii pot fi realizaţi cu ajutorul unei imprimante 3D.

Savanţii au testat modelele cu dimensiuni care variază între 1 şi 12 milimetri în fluide cu varii vâscozităţi, controlându-le cu ajutorul curenţilor electromagnetici de diverse intensităţi. Cercetătorii au ajuns la concluzia că cei mai eficienţi roboţi au cozi de o lungime de 4 mm.

De asemenea, robotul s-a descurcat foarte bine şi în spaţii înguste, aceasta fiind o parte esenţială a experimentului pentru un mini-robot care ar trebui să se deplaseze prin venele şi arterele pacienţilor.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Nanoroboţii luptă pentru salvarea oamenilor: un nou tratament revoluţionar împotriva cancerului

Nanoroboţii ar putea fi utilizaţi pentru distrugerea celulelor canceroase

Ce ne pregăteşte viitorul? 8 previziuni ale vizionarului Ray Kurzweil de la Google

Nanoroboţii, folosiţi în proceduri revoluţionare pentru distrugerea tumorilor canceroase

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase