Home » Știință » Poate herpesul să provoace Alzheimer? Un specialist a studiat această posibilitate timp de 25 de ani

Poate herpesul să provoace Alzheimer? Un specialist a studiat această posibilitate timp de 25 de ani

Publicat: 27.10.2018
Poate herpesul să provoace Alzheimer? Un specialist a studiat această posibilitate timp de 25 de ani
Ce provoacă apariţia Alzheimerului? Profesorul Ruth Itzhaki, de la Universitatea din Manchester, susţine că virusul herpetic ar putea fi responabil pentru această boală neurodegenerativă. Studiile realizate până în prezent au arătat că medicamentele antivirale reduc drastic demenţa senilă în cazul persoanelor ce suferă de infecţii sevre cu herpes.

Virusurile herpetice rămân pe tot parcursul vieţii în neuronii noştrii şi celulele imune şi reapar sub formă de băşici atunci când organismul este supus stresului sau bolilor. Conform Science Daily o mare parte din oameni sunt infectaţi cu virusul herpes simplex (HSV1). 

„HSV1 ar putea fi vinovat pentru 50% dintre cazurile de apariţie a Alzheimerului”, a declarat profesorul Itzhaki ce a studat posibila legătură dintre cele două timp de 25 de ani. Se pare că băşicile apar mai frecvent în cazul persoanelor ce deţin virusul HSV1 şi varianta genetică APOE-ε4 ce creşte riscum apariţiei bolii Alzheimer. „Una dintre teorii este că, în cazul deţinătorilor variantei APOE-ε4, reactivarea virusului este mai frecventă, acesta afectând mult mai des celulele cerebrale. Astfel acumulările duc la degradarea ţesuturilor şi dezvoltarea bolii”, a adăugat Itzhaki. 

Patru ţări au colectat informaţii despre populaţie pentru a testa această teorie. În Taiwan, 99,9% din populaţie se află în baza de date naţională de cercetare în domeniul  asigurărilor medicale. În perioada 2017-2018, trei studii taiwaneze au publicat date privind dezvoltarea demenţei senile. „Rezultatele arată că riscul apariţiei demenţei senile este mai mare în cazul persoanelor infectate cu HSV, iar tratamentele anti herpetice duc la o scădere dramatică a numărului subiecţilor afectaţi de HSV1 ce dezvoltă Alzheimer”, a declarat Itzhaki. 

„Este bine să adăugăm faptul că rezultatele acestor studii taiwaneze se aplică doar în cazul severe de infecţie cu HSV1, care sunt rare”, a completat Itzhaki. „În continuare ne vom axa pe studierea apariţiei demenţei în cazul persoanelor care suferă de o infecţie minoră cu HSV1”, a concluzionat el. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase