Home » Știință » China vrea să lanseze propriile Luni artificiale pentru a înlocui iluminatul stradal

China vrea să lanseze propriile Luni artificiale pentru a înlocui iluminatul stradal

China vrea să lanseze propriile Luni artificiale pentru a înlocui iluminatul stradal
Publicat: 25.10.2018
Într-un oraş chinezesc, iluminatul public ar putea deveni istorie. Până în 2020, Societatea Ştiinţifică Tian Fu plănuieşte să lanseze o lună artificială ce va lumina noaptea oraşul.

Dacă planul va funcţiona, „satelitul de iluminare” va orbita deasupra oraşului chinezesc Chengdu şi va străluci alături de Lună, dar de opt ori mai puternic decât satelitul natural. Conform Astronomy, organizaţia speră să mai lanseze alţi trei sateliţi de acest fel până în 2022, astfel fiind înlocuite sistemele de iluminat stradal din zonele urbane. Planul a fost anunţat de către Wu Chunfeng, director al societăţii în cadrul unei conferinţe. 

Chunfeng a declarat că satelitul va fi lansat din centrul Xichang, va orbita la o distanţă de 500 kilometri de Pământ şi va utiliza multiple oglinzi pentru a reflecta lumina solară. Deşi luminează într-un mod similar cu cel al lunii, satelitul are avantajul că poate fi controlat de om, atât locaţia, cât şi inensitatea luminii poate fi setată de om. De asemenea, dacă este necesar el poate fi închis. 

Proiectul are ca scop diminuarea costurilor iluminării stradale din oraşele chinezeşti. Prin luminarea unei suprafeţe de 50 de kilometri pătraţi ai cerului din Chengdu, satelitul va reduce costurile cu 174 milioane de dolari anual. Ceilalţi trei sateliţi a căror lansare este plănuită pentru 2023 vor reuşi să lumineze aproximativ 6.400 de kilomeetri pătraţi timp de 24 de ore. 

Anterior, au mai existat tentative de lansare a unor astfel de dispozitive. În 1990, RosCosmos a încercat lanseze sateliţi asemănători, însă după primul eşec proiectul a fost închis. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase