Home » Știință » Amartizarea istorică pe Marte a landerului InSight al NASA, urmărită aproape în timp real mulţumită unei inovaţii tehnologice – LIVE

Amartizarea istorică pe Marte a landerului InSight al NASA, urmărită aproape în timp real mulţumită unei inovaţii tehnologice – LIVE

Publicat: 25.11.2018
Ultimul vehicul care a ajuns pe suprafaţa lui Marte şi-a adus propria echipă de comunicaţie. InSight, un lander care a fost programat să amartizeze pe 26 noiembrie, la ora 21:53, a fost acompaniat de o pereche de nave spaţiale de dimensiunea unor serviete care au trimis detalii ale amartizării aproape în timp real.

UPDATE Sonda InSight a amartizat cu succes luni, 26 noiembrie 2018, la ora 21:53!

Ştirea iniţială:

Aterizarea sondei InSight pe Marte poate fi urmărită live mai jos începând cu ora 21:00.

 

Cei doi sateliţi sunt din seria CubeSats – sateliţi mici, ieftini care sunt uşor de construit şi de lansat. În acest caz, se numesc Mars Cube One sau pe scurt MarCO. Aceştia vor trece pe lângă Marte la amartizarea landerului, scrie Science News.

Dacă totul decurge conform planului, misiunile viitoare pe Marte pot fi echipate şi ele cu propria echipă de comunicaţie.

„Un viitor unde landerele şi roverele îşi aduc propriul sistem de comunicaţii pentru amartizare, acesta ar fi fantastic”, a precizat Joel Krajewski inginer al Jet Propulsion Laboratory din Pasadena, California, din cadrul NASA şi manager al programului MarCO.

Misiunea InSight (Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport) va transporta primul seismometru pe Marte. După ce ajunge pe o câmpie largă numită Elysium Planitia, de lângă ecuatorul marţian, landerul va sta nemişcat  pentru a asculta undele seismice şi a măsura modul în care căldura curge prin interiorul Planetei Roşii. Rezultatele vor ajuta savanţii să înţeleagă modul în care Marte şi probabil alte planete solide s-au format acum circa 4,5 miliarde de ani.

Vor fi doar 6 minute şi jumătate din momentul în care InSight intră în atmosfera lui Marte, la o viteză de aproape 1.000 metri pe secundă, până în momentul în care picioarele ating solul. Nava va folosi o paraşută şi rachete îndreptate spre sol pentru a încetini la 2,4 metri pe secundă la aterizare. Semnalele de la InSight şi MarCO vor avea nevoie de 8 minute pentru a călători între Marte şi Pământ, astfel că atunci când inginerii NASA aud că InSight a intrat în atmosferă, nava va fi atins deja solul.

„Ceea ce este groaznic”, a precizat Farah Alibay, membră a echipei de ingineri. „Ori dacă amartizează lin sau dur, nu vom şti. Dar vom şti că atunci când vom obţine primele date, InSight deja a asolizat”, a adăugat acesta.

Credit: NASA

Sateliţii MarCO vor observa descendenţa lui InSight pe suprafaţa marţiană (linia roşie continuă din imaginea de mai sus) şi vor trimite detalii înapoi pe Terra, continuând apoi drumul lor pe lângă planetă (liniile cenuşii).

În majoritatea amartizărilor anterioare, inginerii au folosit sateliţi mai mari. Cel care are o poziţie cea mai bună va fi Mars Reconnaissance Orbiter. Deşi nava va observa asolizarea, nu poate transmite detalii pe Pământ în următoarele trei ore, pentru că traiectoria sa îl va duce în spatele lui Marte (privit de pe Pământ), blocând comunicaţiile. Din acest motiv, echipa a dorit să folosească sateliţii CubeSats pentru aterizarea pe Marte.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Misiunea istorică InSight, de studiere a ”inimii lui Marte” a fost lansată

Următorul lander al NASA, InSight, va ”arunca o privire” adânc în interiorul lui Marte pentru a-i dezvălui secretele

Următorul vehicul marţian va fora în interiorul Planetei Roşii (VIDEO)

Sub scoarţa planetei Marte ar fi putut exista viaţă. Un studiu demonstrează că, în trecut, condiţiile erau favorabile

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase