Home » Știință » A fost creat bandajul care generează electricitate şi grăbeşte vindecarea

A fost creat bandajul care generează electricitate şi grăbeşte vindecarea

Publicat: 21.12.2018
Pielea are capacitatea remarcabilă de a se vindeca. Dar în unele cazuri, rănile se vindecă foarte lent sau chiar deloc, ducând la riscuri de durere cronică şi infecţii. Acum, cercetătorii au creat un bandaj care se alimentează singur şi care generează un câmp electric deasupra unei răni, reducând substanţial timpul de vindecare al pielii.

Deocamdată, cercetătorii americani şi chinezi au realizat experimente numai pe şoareci. Acestea au fost descrise în detaliu în noul număr al ACS Nano.

Rănile cronice ale pielii includ ulcere diabetice, ulcere varicoase şi răni chirurgicale. Doctorii au încercat mai multe abordări pentru a ajuta la vindecarea acestora, dar până acum, eficienţa metodelor a fost redusă. Chiar din anii ’60, cercetătorii au observat că stimularea electrică poate ajuta pielea să se vindece. Totuşi, echipamentul pentru generarea câmpului electric este deseori mare şi necesită internarea pacientului. De aceea, echipa de cercetători a dorit să creeze un bandaj flexibil care se alimentează singur prin convertirea mişcărilor pielii în câmp electric, potrivit Science Daily.

Diferenţele dintre o rană tratatată cu bandajul electronic (stânga) şi una tratată cu un bandaj normal (dreapta). Credit: ACS Nano

Nanogeneratorul convertea mişcările obişnuite ale pielii din timpul zilei, inclusiv respiratul, în mici impulsuri electrice. Curentul circula la doi electrozi care erau plasaţi pe fiecare parte a rănii pentru a produce câmpul electric. Echipa condusă de Weibo Cai, Xudong Wang de la University of Wisconsin a testat dispozitivul prin plasarea lor pe rănile de pe spatele şoarecilor. Rănile acoperite de bandajele electronice s-au închis în doar 3 zile, comparativ cu cele 12 zile cât a durat închiderea rănilor cu bandajele normale (imaginea de mai sus).

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Rănile provocate pe parcursul nopţii se vindecă mult mai greu decât cele din timpul zilei

Cinci alimente care ajută la vindecarea pielii „arse” de soare: ce trebuie să mănânci după ce ai fost la plajă?

Un nou tratament minune poate prelungi vieţile pacienţilor bolnavi de cancer de piele – VIDEO

Bandajul inteligent al viitorului. Poate fi folosit pe articulaţii, creier sau chiar organe interne. FOTO+VIDEO

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase