Home » Știință » Oraşul german ce şi-a pierdut generaţii de genii ale matematicii

Oraşul german ce şi-a pierdut generaţii de genii ale matematicii

Oraşul german ce şi-a pierdut generaţii de genii ale matematicii
Publicat: 27.01.2019
Chiar dacă în prezent nu mai este atât de cunoscut, Gottingen, un mic oraş universitar din Germania, a fost unul dintre cele mai productive centre de cercetări matematice din istorie.

Ascensiunea oraşului Gottingen la rangul de centru pentru studii matematice s-a produs de-a lungul mai multor generaţii. Conform Live Science, decăderea micului oraş a început când cele mai strălucite minţi au părăsit Germania în 1930, în timpul ascensiunii Partidului Nazist.

Povestea ascensiunii şi decăderii cercetărilor matematice din oraşul Gottingen a fost uitată, dar numele asociate cu acest loc sunt deseori amintite în studiile matematice.

Universitatea a fost fondată în 1734 de către regele George al-II-lea, ce a condus atât Regatul Unit al Marii Britanii, cât şi o mare parte din nordul Europei. La sfârşitul secolului XVIII, universitatea din Gottingen devenise un centru ştiinţific binecunoscut. Cele mai importante realizări au aparţinut matematicianului Carl Friedrich Gauss. Deseori numit „prinţul matematicii”, el şi-a realizat cercetările în Gottingen între 1795 şi 1855 şi s-au extins de la algebră, la magnetism şi astronomie.

Descoperirile lui Gauss au fost remarcabile, dar reputaţia pe care a oferit-o universităţii a dus la migrarea unui număr uriaş de matematicieni din Europa către micul oraş. Bernhard Riemann, ce a fost director al catedrei de matematică la Universitatea din Gottingen între 1859 şi 1866, a inventat geometria Riemanniană, ce a reprezentat baza vitoarelor studii ale lui Einstein privind relativitatea. Felix Klein, preşedintele catedrei de matematică între 1886 – 1913, a fost primul ce a descris sticla lui Klein, un obiect 3D cu o singură faţă.

Valul de naţionalism ce a acompaniat ascensiunea naziştilor este cel ce a transformat oraşul Gottingen. Legea pentru restabilirea serviciului public profesional din 1933 interzicea oricărei persoane ce nu îndeplinea criteriile unui arian să fie profesor. Ca răspuns la această lege şi la alte reglementări anti-semite, savanţii evrei şi oricine se opunea nazismului au părăsit Germania.

Emmy Noether, ce a fost prima femeie profesor de matematică în Gottingen, considerată de către Einstein ca fiind cea mai importantă femeie din istoria matematicii, a părăsit ţara în 1933. Centrul cercetărilor matematice s-a schimbat rapid în timpul ascensiunii naziştilor şi la începutul celui de-Al Doilea Război Mondial, o mare parte dintre studiile începute în Gottingen s-au continuat în Marea Britanie şi SUA, acolo unde se află în prezent majoritatea programelor matematice de top.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Mari oameni de ştiinţă ai Germaniei naziste ce au ajuns să lucreze pentru americani. Trecutul lor a fost curăţat pentru ”îmbunătăţirea vieţii oamenilor”

Werner von Braun, savantul nazist care i-a ajutat pe americani să ajungă pe Lună

Cum a schimbat Hitler cursul stiintei?

Operaţiunea Paperclip, sau cum au „furat” americanii savanţii naziştilor

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase