Home » Știință » Cel mai mare volum de date astronomice ” pune Universul într-o cutie” pentru a putea fi privit de toată lumea. Este echivalentul a 2 miliarde de selfieuri – FOTO

Cel mai mare volum de date astronomice ” pune Universul într-o cutie” pentru a putea fi privit de toată lumea. Este echivalentul a 2 miliarde de selfieuri – FOTO

Publicat: 04.02.2019
STScI (Space Telescope Science Institute) din Baltimore, Maryland, alături de IfA (Institute for Astronomy) din cadrul University of Hawaii, a publicat a doua ediţie de date de la Pan-STARRS (Panoramic Survey Telescope & Rapid Response System), care este cel mai comprehensiv set de date astronomice de până azi.

Setul conţine peste 1,6 petabytes de date (un petabyte este un milion de gigabytes). Volumul de informaţii astronomice în formă de imagini este echivalentul a două miliarde de selfieuri sau, prezentat altfel, este de 30.000 de ori mai mare decât tot conţinutul scris al site-ului Wikipedia, scrie Phys.

Observatorul Pan-STARRS are un telescop de 1,8 metri echipat cu o cameră digitală de 1,4 miliarde de pixeli şi este localizat în vârful muntelui Haleakalā din insula hawaiiană Maui. Pan-STARRS a reprezentat primul studiu care a observat tot cerul vizibil din Hawaii de mai multe ori în mai multe spectre de lumină.

Unul dintre scopurile proiectului a fost de a identifica obiecte precum asteroizii care ar putea ameninţa Pământul. Noua bază de date a avut nevoie de 4 ani pentru a fi completată, scanând cerul de 12 ori în 5 filtre diferite. Al doilea set de date oferă, pentru prima dată, acces la toate expunerile individuale ale fiecărei epoci din cosmos. Acest lucru va permite astronomilor să caute în arhivă evenimente particulare din cosmos, să descopere obiecte mişcătoare din Sistemul Solar şi să cerceteze evoluţia în timp a Universului.

Credit: R. White (STScI) and the PS1 Science Consortium

„Pan-STARRS DR2 reprezintă o cantitate vastă de date astronomice, cu multe lucruri deja descoperite. Acestea abia zgârie suprafaţa a ceea ce este posibil, iar comunitatea astronomică va putea săpa mai adânc, să analizeze datele şi să găsească comori astronomice pe care nici nu am început să ni le imaginăm”, a precizat Heather Flewelling, cercetător la IfA.

„Am pus Universul într-o cutie şi toată lumea se poate uita la el”, a precizat Conrad Holmberg.

Datele conţin 3 miliarde de surse separate, inclusiv stele, galaxii şi alte obiecte. Programul a fost realizat de PS1 Science Consortium – o colaborare a 10 instituţii din 4 ţări, cu susţinerea NASA şi NSF (National Science Foundation).

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Un grup de fizicieni susţine că de partea cealaltă a Big Bang-ului se află un Univers compus din anti-materie

A fost descoperită materia întunecată, lipsă, din Univers

Este Universul infinit şi veşnic? Cea mai precisă măsurătoare de până acum indică răspunsul

Călătoria în timp este posibilă, dar cu o condiţie care reprezintă una dintre marile mistere ale Universului

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase