Home » Știință » Degetele amputate ale şoarecilor au crescut parţial cu ajutorul a două proteine

Degetele amputate ale şoarecilor au crescut parţial cu ajutorul a două proteine

Degetele amputate ale şoarecilor au crescut parţial cu ajutorul a două proteine
Publicat: 08.02.2019
Cercetătorii au identificat două proteine ce pot stimula, parţial, creşterea degetelor amputate ale şoarecilor, descoperire ce ne duce mai aproape de înlocuirea membrelor amputate ale oamenilor.

În timp ce creşterea oaselor a fost obţinută în trecut, noua cercetare demonstrează posibilitatea creşterii  articulaţiilor, acesta fiind considerat un nivel de complexitate nemaivăzut până acum. 

Atât articulaţiile, cât şi oasele, sunt cruciale pentru dezvoltarea noilor membre, scrie Science Alert. Anterior, cercetătorii au utilizat proteina BMP2 pentru regenerarea oaselor şoarecilor, însă în noul studiu au adăugat o altă proteină, BMP9. Atunci când a fost utilizată această combinaţie pe degetele amputate ale şoarecilor, aproximativ 60% din oase au început să formeze cartilaje în mai puţin de trei zile. Fără aceste proteine degetele amputate s-ar fi vindecat în mod normal. 

Cartilajul este o parte importantă a articulaţiilor, chiar şi în cazul animalelor ce au capacitatea să-şi dezvolte din nou membrele este rară creşterea articulaţiilor şi a oaselor în acelaşi timp. Rezultatele studiului arată că procesul de regenerare a fost mult mai rapid atunci când BMP2 a fost aplicat prima dată, iar BMP9 a fost adăugat o săptămână mai târziu. Astfel s-au dezvoltat articulaţii mult mai complexe, unele fiind conectate chiar de oase. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase