Abdomenul homarilor, la fel de rezistent precum anvelopele auto. Ar putea fi utilizat pentru dezvoltarea unui nou tip de armură

23 02. 2019, 18:00

„Considerăm că studiul nostru va ajuta la realizarea unei armuri mai flexibile”, a declarat Ming Guo, specialist MIT. El a adăugat că membrana homarului l-a ajutat să supravieţuiască pe Pământ mai bine de 100 milioane de ani. „Dacă am realiza o armură din aceste tipuri de materiale, luptătorii şi-ar putea mişca natural încheieturile şi ar fi mult mai confortabilă”, a continuat Guo.

Vestele balistice – denumite de obicei şi „armură corporală” – sunt utilizate la scală largă de către ofiţeri, anterior ele au ajutat la salvarea vieţii a mii de ofiţeri. Acest tip de veste vin însă cu un impediment, fibrele din care sunt confecţionate au o valabilitate de cinci ani, iar deseori necesită ajustări pentru a se potrivi formei corpului ofiţerilor, scrie Washington Post.

Specialiştii de la MIT consideră că homarii ar putea oferi soluţia pentru această problemă. Guo a afirmat că ideea realizării unei armuri inspirate de membrana homarului i-a venit atunci când mânca un homar şi a observat că membrana transparentă a animalului era dificil de mestecat. Spre deosebire de alte crustacee ce au corpul acoperit de o carapace, membrana rezistentă, dar flexibilă, a homarului a rămas un mister pentru specialişti.

Atunci când au început să disece materialul, specialiştii au descoperit că, în ciuda tăieturilor realizate, membrana nu şi-a pierdut elasticitatea. Ei consideră că elasticitatea şi rezistenţa sunt furnizate de structura unică a membranei. Fibrele din aceste straturi ajută materialul să disipe energia atunci când este aplicată forţa, fiind astfel „tolerantă la degradare”, notează cercetătorii.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Cum se descurcau cavalerii în armură la toaletă?

Moliile au propria armură acustică

Armurile ar fi putut decide soarta bătăliei de la Agincourt (VIDEO)

NASA a realizat un tip de anvelope revoluţionare, inspirate din modelul armurilor cavalerilor