Home » Știință » Mobila din locuinţă te-ar putea îmbolnăvi pe tine şi familia ta

Mobila din locuinţă te-ar putea îmbolnăvi pe tine şi familia ta

Publicat: 25.02.2019
Probabil nu te-ai gândit niciodată că o simplă canapea poate reprezenta un risc pentru tine şi familia ta, dar un studiu recent realizat de specialişti ai Universităţii Duke demonstrează contrariul.

Cercetarea s-a axat pe copii ce trăiesc în case mobilate cu obiecte ce conţin compuşi specifici. Conform studiului, compuşii potenţial periculoşi se află într-un nivel crescut în sângele copiilor ce trăiesc în locuinţe cu anumite tipuri de mobilier sau pardoseală.

Echipa a analizat probele de sânge ale copiilor din casele ce conţineau mobilă tratată cu eteri de difenil polibromuraţi, substanţă ignifugă adăugată materialelor din scaune şi canapele. Specialiştii susţin că acest compus a fost asociat cu o serie de afecţiuni, inclusiv cancerul şi întârzieri de dezvoltare la nivel cerebral, scrie BGR

Testele au arătat că nivelul compusului din sânge era de şase ori mai mare în cazul copiilor ce au trăit în locuinţe cu mobilier tratat, în comparaţie cu grupul de control. Rezultate similare, dar mult mai dramatice, au fost descoperite în cazul benzil butil ftalaţilor ce se regăsesc în pardoseala din vinil. Substanţa a fost descoperită într-o concentraţie de 15 ori mai mare în cazul copiilor ce locuiau în astfel de medii. Benzil butil ftalaţii duc la apariţia erupţiilor, problemelor respiratorii şi a afecţiunilor reproductive.

Compuşii organici semi-volatili sunt pretutindeni, arată studiul, însă este importantă cantitatea la care suntem expuşi.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Pot provoca telefoanele mobile cancer? „Nu!”, susţine un expert în fizică

Un studiu nou identifică o metodă prin care aproape 9 din 10 fumători se lasă de ţigări

Urmele toxice lăsate pe haine şi mobilă de fumul de ţigară pot dăuna grav bebeluşilor

Ce se întâmpă cu corpul tău atunci când fumezi narghilea?

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase