Home » Știință » Consecinţele majore ale modificării genetice a nou-născuţilor au fost scoase la iveală într-un nou studiu

Consecinţele majore ale modificării genetice a nou-născuţilor au fost scoase la iveală într-un nou studiu

Publicat: 26.02.2019
Atunci când savantul chinez He Jiankui a editat genetic doi bebeluşi gemeni anul trecut, a încercat să-i facă imuni la HIV. Dar cercetătorii familiarizaţi cu schimbările genetice pe care le-a făcut spun acum că acea manipulare a genomului poate avea consecinţe mai însemnate.

Gena CCR5 este asociată cu predispoziţia la HIV, dar studiul publicat de cercetătorii americani pe 21 februarie în jurnalul Cell arată că aceasta îmbunătăţeşte abilităţile cognitive la modelele de şoareci. De asemenea, gena poate facilita recuperarea după un atac cerebral şi poate fi asociată cu succesul academic, ceea ce înseamnă că primii doi nou-născuţi modificaţi genetic pot avea memoria şi cogniţia îmbunătăţite, scrie Futurism.

Nu există dovezi directe că He a intenţionat să modifice creierul gemenilor. Totuşi, dovezile adunate de experţi arată că cercetătorul chinez ştia de rolul pe care CCR5 îl joacă în creier.

„Cel mai probabil, răspunsul este da, le-a modificat creierul”, a precizat Alcino Silva de la University of California, Los Angeles, neurosavant care a participat la noul studiu. „Cea mai simplă interpretare este aceea că mutaţiile ar putea avea un impact asupra funcţiei cognitive a gemenilor”, a adăugat savantul.

Silva precizează că He nu ar fi trebuit să efectueze studiul pentru că nu se pot prezice efectele modificării genetice asupra vieţilor lui Lulu şi Nana, cei doi fraţi.

„Ar fi de conceput că pe viitor am putea creşte nivelul mediu al IQ-ului? Nu aş fi om de ştiinţă dacă aş spune nu. Experimentele pe şoareci demonstrează că răspunsul poate fi da. Dar şoarecii nu sunt oameni. Pur şi simplu nu ştim care vor fi consecinţele. Nu suntem încă pregătiţi pentru asta”.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Biohackerii, oamenii care folosesc metoda de editare genetică CRISPR pe ADN-ul lor şi nimeni nu îi poate opri

Un laureat al Premiului Nobel ştia despre experimentul controversat al copiilor modificaţi genetic. ”Le rişti viaţa”

Reuşită revoluţionară? Cercetătorii chinezi susţin că au creat primii nou-născuţi modificaţi genetic

Premieră mondială! Gene modificate printr-o metodă revoluţionară, testate pe oameni

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase