Home » Știință » Israelul a lansat prima sa sondă lunară

Israelul a lansat prima sa sondă lunară

Publicat: 22.02.2019
Israelul a lansat prima sa sondă lunară
Prima sondă lunară israeliană a fost lansată vineri, de la un centru spaţial din SUA, cu o rachetă a companiei private SpaceX. Vehiculul spaţial va ajunge pe satelitul natural al Terrei în aprilie, transmite Le Figaro.

Aceasta este prima misiune lunară realizată cu ajutorul unei companii spaţiale private şi, totodată, prima organizată de Israel.

Până acum, doar Rusia, SUA şi China au organizat misiuni pe Lună ce se află la o distanţă de 384.000 de kilometri.

Sonda, Beresheet (Geneză, în ebraică) are o greutate de 585 de kilograme şi a costat 100 de milioane de dolari. Vehiculul a fost lansat cu ajutorul unei rachete Falcon 9 a companiei spaţiale private americane SpaceX, deţinută de Elon Musk.Lansarea a avut loc vineri, la ora 01.45 GMT, de la Centrul spaţial Cape Canaveral din Florida. Evenimentul a fost urmărit în direct din Israel, de la centrul de control al companiei Israeli Aerospace Industries, de specialiştii care lucrează la această misiune, dar şi de premierul Benjamin Netanyahu, scrie Mediafax.

Pentru Israel, plasarea sondei pe Lună este misiunea principală.  La bordul său se află însă şi un instrument de măsurare a câmpului magnetic al satelitului natural al Terrei. Sonda mai are la bord o capsulă a timpului care conţine o Biblie, desene realizate de copii, cântece israeliene, memoriile unui supravieţuitor al Holocaustului şi un drapel israelian, toate în format digital.

Beresheetva atinge suprafaţa Lunii pe 11 aprilie, dacă totul va merge conform planurilor.
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase