Home » D:News » Cum a fost vândut în Israel Chivotul Sfânt dispărut de la Sinagoga din Siret

Cum a fost vândut în Israel Chivotul Sfânt dispărut de la Sinagoga din Siret

Cum a fost vândut în Israel Chivotul Sfânt dispărut de la Sinagoga din Siret
Publicat: 22.02.2019
Chivotul Sfânt, piesa de patrimoniu dispărută din incinta Sinagogii din Siret, a fost vândut la licitaţie, pe un site din Israel cu un preţ de 50.000 de dolar. Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România a cerut blocarea licitaţiei, dar acest lucru nu s-a întâmplat.

Piesa sculptată în lemn numit „Chivotul Sfânt (Aron Kodesh)” a fost vândută pe un site de licitaţii din Israel la un preţ de 50.000 de dolari, preţul de plecare fiind de 35.000 de dolari, potrivit Mediafax.

Conducerea Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România a sesizat poliţia, în acest caz fiind declanşată o anchetă penală şi a solicitat blocarea licitaţiei.

„Pentru a evita vânzarea unei valoroase piese aparţinând atât patrimoniului iudaic, cât şi celui naţional român, a fost transmisă o solicitare de blocare a licitaţiei”, se arată într-un comunicat al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România.

Potrivit acestora, casa de licitaţii nu a dat curs solicitării şi miercuri a scoasă la vânzare piesa de patrimoniu, iar joi a fost anunţat rezultatul licitaţiei.

Piesa, placată cu aur păstrează textele sfinte TORA şi datează de la începutul secolului al XIX-lea. Ea face parte din categoria bunurilor culturale din patrimoniul Cultului Mozaic Evreiesc şi a fost sustrasă din incinta Siangogii din Siret şi înlocuită cu un fals.

Piesa a fost restaurată în vara anului 2016 şi deocamdată nu se ştie când a dispărut din incinta Siangogii din Siret, Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România fiind cea care a descoperit că acesta a fost scoasă la licitaţii pe un site specializat din Israel.

Mirecuri şi Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava a anunţat că a declanşat o anchetă într-un dosar de furt calificat după ce o piesa de patrimoniu, intitulată Aron Kodesh (Chivotul Sfânt) a fost furată din incinta Sinagogii din oraşul Siret prin substituirea acesteia cu o piesă de mobilier confecţionată artizanal.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase