Home » Știință » Lumea antică s-a confruntat cu un eveniment care în prezent ne-ar putea distruge

Lumea antică s-a confruntat cu un eveniment care în prezent ne-ar putea distruge

Publicat: 20.03.2019
Una dintre cele mai puternice furtuni solare care a lovit Pământul s-a petrecut în anul 660 î.e.n. Cercetătorii s-au bazat pe urmele lăsate de furtună în gheaţa din interiorul calotelor glaciare şi în inelele trunchiurilor de copac.

Studiul a fost publicat pe 11 martie în Proceedings of the National Academy of Sciences.

Atunci când câmpul magnetic al Soarelui se inversează, eliberează ocazional explozii de energie în spaţiu. În cazurile extreme, numite evenimente protonice solare, particulele sunt „agitate” de interacţiunile cu alte emisii solare precum ejecţiile de masă coronală şi erupţiile solare. Nici măcar câmpul magnetic protector al Pământului nu poate respinge aceste bombardamente. Radiaţia aceasta poate afecta în mod particular tehnologia modernă, sateliţii şi astronauţii, scrie Science News.

Nu este clar cât de comune sunt astfel de evenimente extreme, întrucât au fost urmărite pentru doar 70 de ani. Pentru a privi şi mai în urmă în timp, cercetătorii caută urme ale radioizotopului carbon-14 de origine cosmică ce poate fi înregistrat în inelele trunchiurilor de copac sau ale radioizotopilor beriliu-10 şi clor-36, păstraţi în gheaţă. Astfel de radioizotopi se formează când radiaţiile cosmice interacţionează cu moleculele din atmosfera Pământului.

În 2017, savanţii au identificat o creştere bruscă a apariţiei de carbon-14 în inelele trunchiurilor de copac din jurul anului 660 î.e.n. ce ar putea indica un astfel de eveniment. Dar o creştere a acestui radioizotop poate indica şi existenţa unei supernove sau a unei erupţii solare.

În noul studiu, cercetătorii conduşi de Paschal O’Hare de la Heathgate Resources din Adelaide, Australia, au găsit creşteri bruşte ale radioizotopilor beriliu-10 şi clor-36 în aceeaşi perioadă.

Abundenţa relativă a radioizotopilor din gheaţă a sugerat că evenimentul din 660 î.e.n. a fost de 10 ori mai puternic decât cel din 1956, cea mai puternică furtună solară înregistrată de instrumente. Singura furtună solară care să rivalizeze cu cea antică a avut loc în 774-775 e.n., eveniment de asemenea înregistrat în inelele trunchiurilor de copaci şi gheaţa calotei.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

O furtună solară a dus la detonarea a zeci de mine în timpul Războiului din Vietnam

Ce s-ar putea întâmpla cu Pământul dacă ar fi lovit de o furtună solară masivă

FOTO. O furtună solară extrem de puternică a dus la un fenomen uimitor pe Marte: ”A aprins planeta precum un bec”

O cercetătoare de origine română a descoperit secretele furtunilor solare

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase