Home » Știință » Un test pentru cancerul la sân ar putea prezice şansele ca boala să revină peste 20 de ani

Un test pentru cancerul la sân ar putea prezice şansele ca boala să revină peste 20 de ani

Un test pentru cancerul la sân ar putea prezice şansele ca boala să revină peste 20 de ani
Publicat: 18.03.2019
Un nou test ar putea identifica cancerele la sân care ar putea reveni peste 20 de ani, o evoluţie care poate anunţa o eră a medicinii personalizate.
O echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea Cambridge, finanţaţi de o fundaţie de cercetare a cancerului, au descoperit că modul în care tumoarea malignă a unui pacient poate progresa poate fi determinat prin clasificarea în 11 subtipuri a markerilor genetici şi moleculari ai cancerului de sân

Analizând 2.000 de femei cu vârste de peste 20 de ani, echipa a găsit că unele dintre acestea, cu un cancer agresiv iniţial, aveau o şansă scăzută ca tumorile să revină după cinci ani.

Cu toate acestea, alte tumori care iniţial au răspuns la tratament puteau să reapară până la 20 de ani mai târziu, cel mai probabil într-o formă incurabilă.
 
„Am arătat că natura moleculară a cancerului mamar al unei femei determină cum boala ei ar putea progresa, nu doar pentru primii cinci ani, ci şi mai târziu”, a afirmat dr. Oscar Rueda, autorul principal al lucrării publicate în revista Nature în 13 martie. „Sperăm ca instrumentul nostru de cercetare să poate fi transformat într-un test pentru doctori pe care aceştia să îl poată folosi cu uşurinţă pentru a ghida recomandările de tratament”, a adăugat acesta, citat de Independent.
 
Folosirea markerilor moleculari este un domeniu în plină expansiune pentru cercetători. Anterior, tumorile au fost clasificate prin zona din care au provenit, precum şi alte criterii, cum ar fi mărimea.

Avantaje majore pentru femei

Dacă doctorii sunt capabili să testeze pentru caracteristicile moleculare, aceşti pacienţi ar putea beneficia de perioade mai lungi de chimioterapie sau controale screening ulterioare mai frecvente. 
 
În plus, noul model poate să prevadă unde cancerele se pot răspândi şi cât de agresive sau rezistente la tratament ar fi atunci când vor reveni. Testele le-ar oferi femeilor avantajul să se reasigure cu privire la riscurile lor personale.
 
„Este destul de înfricoşător şi sigur o îngrijorare”, a afirmat Catherine Scott (51 de ani), din Cambridge, care s-a alăturat studiului după ce a fost diagnosticată, în 2016, cu un tip de cancer mamar triplu negativ, o formă agresivă cu puţine opţiuni de tratament.
 
Atunci când şi-a terminat tratamentul, ea l-a întrebat pe medicul ei despre şansele ca boala să revină deoarece următorul control era într-un an. Doctorul nu a putut prezice şansele bazându-se doar pe cazuri vechi.
 
„Dacă ei ar fi capabili să facă tratamente mai personalizate, ar fi mai liniştitor”, a afirmat Catherine Scott.
 
Cercetarea vine după ce un alt grup de la  Cambridge University a lansat un calculator online pentru bărbaţii cu cancer la prostată. Instrumentul îi ajută pe pacienţi să înţeleagă riscurile legate de cancer şi efectele secundare ale tratamentelor.

 

 
Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase