Home » Știință » Savanţii au putut asculta ”vidul cuantic” şi l-au măsurat în banda audio la temperatura camerei

Savanţii au putut asculta ”vidul cuantic” şi l-au măsurat în banda audio la temperatura camerei

Savanţii au putut asculta ”vidul cuantic” şi l-au măsurat în banda audio la temperatura camerei
Publicat: 31.03.2019
Profesorul Thomas Corbitt şi echipa sa de la LSU Department of Physics & Astronomy au prezentat prima măsurătoare pe bandă largă a zgomotului presiunii radiaţiei cuantice în banda audio, la frecvenţe relevante pentru detectoarele de unde gravitaţionale, conform unui nou studiu publicat în revista Nature.

Rezultatele indică unele îmbunătăţiri ale metodelor pentru senzitivitatea detectoarelor de unde gravitaţionale prin dezvoltarea tehnicilor de a diminua imprecizia în măsurătorile numite ”back action”, crescând astfel şansele de a detecta unde gravitaţionale, scrie Phys.

”Back action” se referă la faptul că obiectul sau sistemul observat şi măsurat este afectat de detectorul care efectuează măsurarea/observaţia.

Corbitt şi colegii săi au dezvoltat dispozitive fizice care fac posibilă observarea şi auzul efectelor cuantice la temperatura camerei. Este de obicei mai uşor de măsurat aceste efecte la temperaturi foarte scăzute, de aceea inovaţia echipei de cercetători este importantă şi pentru că aduce acest tip de măsurători mai aproape de experienţa umană.

Puse în modele miniaturale de detectoare precum LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory), aceste dispozitive au micro-rezonatoare cu cristale singulare. Un impuls laser este trimis la una dintre aceste oglinzi, iar atunci când lumina este reflectată, presiunea radiaţiei fluctuante este suficientă pentru a îndoi grida din consola dispozitivului. Oglinda va vibra, ceea ce creează sunetul.

„Având nevoie de detectoare de unde gravitaţionale, este nevoie de studierea efectelor presiunii radiaţiei cuantice într-un sistem similar cu cel de la LIGO”, a adăugat Corbitt.

„Realizarea deschide noi oportunităţi pentru testarea reducerii zgomotului”, a precizat Pedro Marronetti, membru al echipei de cercetare şi director al NSF (National Science Foundation). Simplitatea abordării o face accesibilă pentru multe echipe de cercetare, putând duce la creşterea participării cercetătorilor în domeniul astrofizicii al undelor gravitaţionale.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Totul în familie: au fost descoperite, în premieră, surse de unde gravitaţionale înrudite

Un nou detector de unde gravitaţionale, primul de acest fel, este aproape gata. Poate răspunde la întrebări fundamentale în astrofizică

Descoperire ISTORICĂ. Teoria undelor gravitaţionale, emisă de Einstein, a fost CONFIRMATĂ: ”Au fost într-adevăr detectate” – Ascultă AUDIO momentul în care au fost detectate

Detectoarele de unde gravitaţionale ale LIGO vor primi o ”îmbunătăţire cuantică” care le va face mult mai eficiente

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase