Home » Știință » Savanţii au creat cea mai pură lumină din lume, esenţială pentru crearea dispozitivelor de precizie

Savanţii au creat cea mai pură lumină din lume, esenţială pentru crearea dispozitivelor de precizie

Savanţii au creat cea mai pură lumină din lume, esenţială pentru crearea dispozitivelor de precizie
Publicat: 03.02.2019
O echipă de savanţi de la MIT (Massachusetts Institute of Technology) a creat cel mai pur laser din lume. Realizarea poate duce la crearea unor generaţii de dispozitive de măsurare mai precise precum ceasurile atomice şi detectoarele de unde gravitaţionale.

Dispozitivul, construit să fie suficient de portabil pentru a fi folosit în spaţiu, produce un impuls de lumină laser care se schimbă mai puţin în timp decât oricare alt laser creat vreodată. În condiţii normale, schimbările de temperatură şi alţi factori de mediu fac ca impulsurile laser să se modifice între lungimile de undă. Cercetătorii numesc această oscilaţie „lăţimea liniei” şi o măsoară în herţi sau cicluri pe secundă. Alte lasere ajung la oscilaţii între 1.000 şi 10.000 de herţi. Acest laser are o lăţime de linie de doar 20 de herţi, scrie Live Science.

Pentru a ajunge la această puritate extremă, cercetătorii au folosit 2 metri de fibre optice care deja sunt cunoscuţi pentru producerea lor de lumină laser cu oscilaţii foarte mici. Apoi, au redus lăţimea liniei şi mai mult prin verificarea continuă a lungimii de undă a laserului şi corectarea erorilor.

Realizarea este de o importanţă colosală, întrucât această oscilaţie este una dintre sursele erorilor în dispozitivele de precizie care se bazează pe impulsurile luminii laser. Un ceas atomic sau un detector de unde gravitaţionale cu un laser cu oscilaţie mare nu poate produce semnale la fel de bune precum un laser cu oscilaţie mică.

Lucrarea care descrie studiul în detaliu a fost publicată pe 31 ianuarie în jurnalul Optica. Savanţii au precizat că dispozitivul este deja „compact” şi „portabil”, dar încearcă să-l miniaturizeze şi mai mult.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Un tip special de lumină reprezintă un ingredient important pentru formarea vieţii în univers

Astronomii au putut măsura toată lumina stelară emisă vreodată în Univers. ”Este o comoară”

O ”rachetă optică” a fost creată cu lumină laser intensă

Rusia construieşte un tun cu raze laser ce ar putea distruge sateliţii din spaţiu

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase