Home » Știință » Cercetătorii au creat un mod de a controla viteza impulsurilor de lumină

Cercetătorii au creat un mod de a controla viteza impulsurilor de lumină

Cercetătorii au creat un mod de a controla viteza impulsurilor de lumină
Publicat: 08.04.2019
O echipă de savanţi de la University of Central Florida a elaborat o modalitate prin care pot controla rapiditatea cu care impuslurile de lumină sunt emise. Nu doar că pot încetini sau accelera un impuls, dar îl pot face să se deplaseze în direcţia opusă.

Rezultatele au fost publicate recent în jurnalul Nature Communications. Această realizare este un pas major înainte în cercetarea care într-o bună zi ar duce la o comunicare optică mai eficientă, pe măsură ce tehnica poate fi folosită pentru a rezolva congestia de date şi poate preveni pierderea informaţiilor, scrie Phys.

Încercările anterioare de controlare a vitezei au inclus trecerea acesteia prin mai multe materiale pentru a o ajusta. Noua tehnică, totuşi, permite ca viteza să fie ajustată pentru prima dată în spaţiul deschis, fără să se folosească materiale care să accelereze sau să încetinească impulsurile.

„Este prima demonstraţie clară de controlare a vitezei unui impuls de lumină în spaţiul liber”, a precizat Ayman Abouraddy, coautor al studiului. „Deschide drumul pentru multe aplicaţii, un tampon optic fiind doar una dintre ele, dar mai important este că se face într-un mod simplu, care este repetabil şi de încredere”, a adăugat acesta.

Abouraddy şi colegul său Esat Kondakci au demonstrat că pot accelera un impuls de lumină până la 30 de ori viteza luminii şi îl pot încetini până la jumătate din această viteză. De asemenea, pot face ca impulsul să se deplaseze în sens invers.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Descoperire de excepţie a fizicienilor: acum ştim care este viteza gravitaţiei

Teoria relativităţii a lui Einstein ar putea fi modificată. Descoperirea care ar putea schimba total modul în care privim Universul

Experiment inedit. Cercetătorii au reuşit să scadă viteza luminii

Einstein a avut, din nou, dreptate: bariera vitezei luminii nu a fost doborâtă!

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase