Home » Știință » Premieră în medicină: o femeie a născut după un transplant de uter asistat de robot

Premieră în medicină: o femeie a născut după un transplant de uter asistat de robot

Premieră în medicină: o femeie a născut după un transplant de uter asistat de robot
Publicat: 11.04.2019
Un băiat sănătos, de 48 de centimetri şi 2.900 de grame, este primul copil născut după schimbarea metodei de transplant de uter într-una mai puţin invazivă. Naşterea, efectuată prin cezariană, a avut loc pe 8 aprilie.

Bebeluşul este primul care s-a născut în cadrul proiectul cercetătorilor de la Universitatea Gothenburg, Suedia. A ajuns pe lume după un transplant de uter în care donatorul (care a fost chiar mama femeii care a născut), a fost operată printr-o procedură mai puţin invazivă, asistată de robot, scrie Science Daily.

„Este un pas important înainte spre dezvoltarea unei intervenţii chirurgicale a transplantului de uter. Pentru prima dată, am arătat că o tehnică asistată de robot, mai puţin invazivă, este practică”, a precizat Mats Brännström, conducătorul proiectului de cercetare.

Donatorul este operat prin incizii de un centimetru în abdomen. Braţele robotice care ţin instrumentele chirurgicale sunt ghidate de doi chirurgi, unul pe fiecare parte, aflându-se la câţiva metri distanţă. Au la dispoziţie un joystick şi un ecran 3d magnificat care le permite precizie.

La sfârşitul procedurii, se face o altă incizie astfel încât uterul să fie înlăturat. Este apoi inserat imediat în recipient prin operaţie deschisă. Noua tehnică înseamnă mult pentru donatori, care se simt mult mai bine după şi se refac mai repede.

„Pe viitor, vom putea transplanta uterul în recipient folosind tehnică asistată de robot”, a adăugat Niclas Kvarnström, chirurgul principal al proiectului.

Tranplantul a avut loc în octombrie 2017 la Spitalul Universitar Sahlgrenska. Zece luni mai târziu un embrion format prin fertilizare in vitro a fost inserat în uterul transplantat, iar după câteva săptămâni, doctorii au confirmat sarcina. Pe toată perioada nu au existat complicaţii, iar mama a fost sănătoasă pe tot parcursul sarcinii.

Copilul născut acum este al nouălea în Suedia după un transplant de uter şi primul în ceea ce savanţii numesc „Proiectul Robot”, care include şi alte naşteri similare în viitor, fiind realizate şase transplanturi în 2017 şi 2018.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

PREMIERĂ MEDICALĂ. Primul transplant de uter de la un donator viu a fost realizat cu succes

Premieră medicală în SUA: o femeie cu uter transplantat a născut

Premieră medicală: o femeie cu un uter transplantat de la o donatoare decedată a născut

Cercetătorii au creat primul uter artificial. Acesta are potenţialul de a rezolva problema copiilor născuţi înainte de termen

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase