Misunea Cassini a descoperit tipare nemaivăzute în inelele lui Saturn

19 06. 2019, 19:00

Cassini este o misiune spaţială comună a agenţiei spaţiale nord-americane şi a agenţiei spaţiale europene care a fost lansată cu scopul de a studia planeta Saturn şi sateliţii ei naturali. Lansată în anul 1997, a ajuns în apropierea planetei Saturn în anul 2004, notează Science Alert.

Sonda Cassini a efectuat 22 de „scufundări” în inelele din jurul planetei Saturn pentru a afla mai multe informaţii legate de modul în care sateliţii planetei influenţează inelele de praf care s-au format în jurul planetei.

Una dintre cele mai importante descoperiri care îi este atribuită sondei Cassini este legată de inelele care înconjoară Saturn. Mai exact, instrumentele ştiinţifice de la bordul acesteia au descoperit că planeta este mai veche decât inelele.

„Toată lumea a avut o vedere mai bună asupra lucrurilor care se întâmplă acolo”, a declarat Linda Spilker, om de ştiinţă implicat în proiectul Cassini. 

Oamenii de ştiinţă au putut folosi sonda Cassini pentru a realiza mai multe hărţi ale planetei Saturn şi a sateliţilor acesteia. De asemenea, cartografierea a incus şi temperatura, compoziţia chimică şi culori prezente pe inelele planetei.

Cercetătorii au reuşit să obţină o serie de noi informaţii despre satelitul Daphne, mai exact au putut observa cum parte din materialul din care este făcută se dezintegrează în inelele planetei pe care o orbitează.

Totuşi, altceva atrage atenţia cercetătorilor, unele anomalii pe care încă nu le pot explica în inelele planetei. Mai exact, cercetătorii au identificat în anumite secţiuni ale inelelor unele texturi neobişnuite.

„O posibilă explicaţie este legată de caracteristicile particulelor din aceste inele, care implică interacţiunea a două sau mai multe dintre inele”, a declarat Matt Tiscanero de la Institutul SETI.

Deşi misiunea Cassini a luat sfârşit în urmă cu doi ani, oamenii de ştiinţă încă mai lucrează la analiza datelor colectate şi iau în calcul constuirea unor modele computerizate care să îi ajute să explice structura inelelor.

Citeşte şi:

Moment istoric: Cassini a realizat astăzi Marele Final. Iată descoperirile uimitoare realizate de sondă pe parcursul celor 13 ani de cercetare

Cum arată noua casă a sondei Cassini. Ultima imagine realizată înainte de întreruperea transmisiunii către Pământ

Marele Final al lui Cassini, sonda NASA care a vizitat Saturn, a scos la iveală ”ploaia” inelelor şi alte surprize

Un aspect fundamentat al planetei Saturn a putut fi în sfârşit elucidat