Home » Știință » Consumul de fast food afectează fertilitatea bărbaţilor

Consumul de fast food afectează fertilitatea bărbaţilor

Publicat: 01.07.2019
Un studiu a descoperit o cauzalitate negativă între consumul de fast food în perioada adolescenţei - tinereţii şi fertilitatea ulterioară a bărbaţilor.

Un studiu realizat de către o echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea Harvard a ajuns la o concluzie îngrijorătoare în ceea ce priveşte fertilitatea bărbaţilor, notează Futurism.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că o dietă „occidentală”, care include hrană procesată şi cu un conţinut ridicat de grăsimi, precum pizza, chipsurile sau carnea roşie, adoptată în perioada adolescenţei, are efecte nefaste. Astfel, această dietă poate conduce spre scăderea numărului de spermatozoizi şi deteriorarea celulelor Sertoli, responsabile de producerea gameţilor.

Doctorii precizează că deşi o schimbare a dietei poate conduce spre normalizarea numărului de spermatozoizi, deteriorarea celulelor Sertoli se poate dovedi permanentă.

În cadrul acestui studiu, cercetătorii au avut la dispoziţie un eşantion de aproximativ 3.000 de bărbaţi cu vârsta de peste 19 ani. Fiecare participant a completat un chestionar în care au răspuns la întrebări legate de dieta urmată.

În urma răspunsurilor primite, participanţii au fost împărţiţi în patru categorii. Prima categorie este formată din cei care au o dietă „occidentală”, cea de a doua categorie este o dietă vegetariană clasică, cea de a treia implică o dietă descrisă ca fiind prudentă, cu pui, fructe, legume sau peşte. Cea de a patra categorie presupune un consum ridicat de cărnuri procesate, cereale integrale, peşte şi produse lacatate.

Cercetătorii au aflat că bărbaţii care aveau o dietă „occidentală” prezentau cele mai mici niveluri de spermatozoizi dintre toate cele patru diete identificate. De asemenena, ei au aflat că nivelurile hormonale ale acestor participanţi la studiu arătau deteriorarea celulelor Sertoli.

Citeşte şi:

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase