Home » Știință » Astronomii au folosit un AI pentru a identifica sursa unor semnale misterioase

Astronomii au folosit un AI pentru a identifica sursa unor semnale misterioase

Publicat: 17.08.2019
Astronomii au folosit un AI pentru a identifica sursa unor semnale misterioase
În ultimele decenii, astronomii au interceptat o serie de semnale bruşte, a căror origine este dificil de stabilit.

Astronomii care folosesc radiotelescoapele din diferite puncte ale lumii se confruntă cu o serie de probleme, una dintre aceste probleme este legată de unele semnale radio extrem de scurte, dar complexe, a căror existenţă poate fi detectată la ani după ce au fost interceptate şi a căror orgine este aproape imposibil de stabilit. Wael Farah, doctorand de la Universitatea Tehnologică Swinburne din Melbourne, a dezvoltat un program care poate identifica aceste semnale, notează Live Science.

Aceste semnale radio neobişnuite, numite de către astronomi „izbucniri radio bruşte”, fast radio bursts (FRBs), au fost identificate pentru prima dată în anul 2007, folosind date care au fost înregistrate în anul 2001. Dată fiind natura aleatorie, care permite identificarea lor la ani buni după ce au fost recepţionate, dar şi complexitatea acestora, astronomii care le-au analizat explică că acestea prezintă variaţii mari interne în cele câteva milisecunde în care au loc, identificarea originii acestora se dovedeşte a fi foarte grea. Totuşi, oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că nu pot proveni de la o explozie sau alte evenimente considerate standard.

Echipa condusă de către Wael Farah a dezvăluit comunităţii academice şi publicului larg faptul că a reuşit să identifice cinci astfel de impulsuri în timp real folosind un radiotelescop. Pentru a reuşi să facă asta a fost nevoie de un sistem de inteligenţă artificială capabil să recunoască aceste semnale unice.

Extrapolând datele produse de către radiotelescop şi AI, oamenii de ştiinţă au teoretizat că zilnic pot exista între 59 şi 157 semnale radio rapide care ar putea fi identificate zilnic. Folosind aceste date şi instrumente care pot „vedea” în spectrul razelor X, oamenii de ştiinţă au încercat să identifice evenimnetele cosmice de orgine, dar fără mare succes.

În ciuda naturii misterioase a acestor semnale radio, cercetătorii au reşit să afle faptul că acestea sunt unice. Odată ce au ajuns în raza instrumentelor ştiinţifice, aceste semnale nu se vor mai repeta.

Citeşte şi:

Semnale radio misterioase, luni electrice şi alte bizarerii din Univers. Obiecte şi fenomene ciudate care intrigă astronomii

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase