Home » Știință » Vasele de sânge din apropierea oaselor au tendinţa de a se calcifia odată cu îmbătrânirea

Vasele de sânge din apropierea oaselor au tendinţa de a se calcifia odată cu îmbătrânirea

Vasele de sânge din apropierea oaselor au tendinţa de a se calcifia odată cu îmbătrânirea
Publicat: 26.08.2019
Dr. Rhonda Prisby, de la Universitatea Texas, a demonstrat că odată cu înaintarea în vârstă vasele de sânge din apropierea oaselor tind să se calcifieze.

Rhonda Prisby, o cercetătoare de la Universitatea din Texas,  a descoperit dovezi că vasele de sânge din proximitatea oaselor se calcifiază de-a lungul timpului, notează Medicalxpress.

Această descoperire a calcifierii vaselor de sânge poate explica evoluţia altor maladii, printre care acumularea depozitelor de calciu pe vasele de sânge, atacurile de cord, accidentele vasculare cerebrale şi chiar reducerea fluxului sanguin către membre.

„Prin examinarea unor informaţii care nu puteau fi legate la prima vedere şi corelarea acestora, am reuşit să identific prezenţa particulelor osoase în fluxul sanguin”, a declarat dr. Rhonda Prisby. Ea a mai adăugat că, în unele cazuri extreme, particulele osoase ajung destul de mari încât pot să împiedice trecerea sângelui în cazul unor vase de sânge minore.

Formarea depozitelor de calciu pe vase reprezintă un factor de risc pentru o mulţime de pacienţi. Doar în Statele Unite ale Americii anual 610.000 de persoane îşi pierd viaţa din cauza unor afecţiuni cardiace. „Unele dintre particulele osoase au laturi ascuţite care ar putea să afecteze pereţii vaselor de sânge”, explică dr. Rhonda Prisby. „Aceste vătămări ale pereţilor vaselor de sânge pot crea condiţiile necesare apariţiei arterosclerozei (n.r. îngustarea vaselor de sânge), care poate conduce la îngreunarea curgerii sângelui”, a mai adăugat cercetătoarea.

Această descoperire îi poate ajuta pe practicieni să detecteze şi să trateze condiţii medicale care pot pune viaţa unui pacient în pericol. „Atunci când căutăm semnele clacifierii vasculare, ale unui atac de cord sau ale unui accident vascular cerebral ar trebui să luăm în considerare dacă şi cum particulele osoase contribuie la aceste probleme medicale”, a mai adăugat dr. Rhonda Prisby.

Citeşte şi:

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase