Home » Știință » O pastilă care combină beneficiile a patru medicamente ar putea reduce cu o treime riscul de probleme de inimă

O pastilă care combină beneficiile a patru medicamente ar putea reduce cu o treime riscul de probleme de inimă

Publicat: 29.08.2019
O echipă de cercetători a creat un medicament care, administrat zilnic, poate reduce cu o treime riscurile cardiace.

Problemele legate de sănătatea inimii şi a sistemului circulator reprezintă una dintre cauzele principale de deces în lumea contemporană, unele estimări sugerând că 15 milioane de oameni, la nivel global, îşi găsesc sfârşitul astfel în fiecare an. Fumatul, obezitatea şi un stil de viaţă inactiv reprezintă unii dintre factorii importanţi care cresc riscul unui deces din cauza unei condiţii medicale cardiace, dar, de asemenea, şansele de supravieţuire şi calitatea vieţii unui individ depind într-o mare de măsură de nivelul de dezvoltare al ţării în care acesta trăieşte. Mai exact, persoanele care trăiesc în ţările sărace au şanse mai mici de a avea parte de îngrijirea medicală de care au nevoie, faţă de cei care trăiesc în ţările dezvoltate.

Pornind de la acestă situaţie, o echipă formată din cercetători britanici şi iranieni a creat o pastilă care combină efectele a patru medicamente şi care, prin administrarea zilnică, poate reduce cu o treime riscurile de probleme cardiace. Această pastilă este o combinaţie de aspirină, la care se adaugă un medicament de control al colesterolului şi încă două pastile pentru tensiunea arterială, notează BBC.

În cadrul studiului lor, cercetătorii s-au concentrat pe populaţia a peste 100 de sate din Iran, însumând un eşantion de circa 6.800 de indivizi cu vârste de peste 50 de ani. Aceştia au fost împărţiţi în două grupuri: unui grup i-au fost oferite acest medicament şi sfaturi despre reducerea riscurilor asociate problemelor cardiace, în timp ce cel de al doilea grup a primit doar respectivele sfaturi. În urma studiului care s-a desfăşurat de-a lungul a cinci ani au fost constatate 202 evenimente cardiace majore în grupul experimental, care număra 3.421 indivizi şi care primea pastilele. În timp ce în grupul de control, cel care a primit doar sfaturile, s-au înregistrat 301 evenimente cardiace majore dintr-un total de 3.417 indivizi.

„Am oferit dovezi legate eficienţa medicamentului în ţările în curs de dezvoltare, acestea fiind numeroase şi suntem de părere că aceasta este o strategie care ar trebui luată în considerare”, explică profesorul universitar Tom Marshall de la Universitatea Birmingham, co-autor al studiului.

„Plecând de la faptul că acest medicament costă foarte puţin, credem că aceasta are un potenţial considerabil în ceea ce priveşte îmbunătăţirea sănătăţii cardiace şi prevenirea celei mai comune cauze de deces”, a declarat dr. Nizal Sarrafzadegan de la Universitatea de Ştiinţe Medicale din Iran.

Această combinaţie de medicamente a fost perfecţionată din 2001, dar acest studiu britanico-iranian este primul studiu clinic major care testează eficacitatea acestuia.

Citeşte şi:

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase