Home » Știință » AI poate fi folosită pentru a identifica cu o mai mare precizie cancerul mamar

AI poate fi folosită pentru a identifica cu o mai mare precizie cancerul mamar

AI poate fi folosită pentru a identifica cu o mai mare precizie cancerul mamar
Publicat: 26.10.2019
Un algoritm reuşeşte să identifice cu o precizie de 90% cancerul mamar atunci când operează în paralel cu un medic oncolog.

În cadrul unui proiect comun al Facultăţii de Medicină şi Centrului pentru Analiza Datelor din cadrul Universităţii New York a fost  testată capacitatea algoritmilor de inteligenţă artificială de a ajuta la punerea unor diagnostice mai precise în cazul cancerului mamar, notează Medicalxpress.

„Studiul nostru a descoperit că AI-ul a identificat tiparele legate de cancer din datele în care radiologii nu reuşit, şi invers”, a explicat dr. Krzysztof J. Geras, autor principal al studiului.

În cadrul acestui studiu, cercetătorii au folosit o serie de tehnici de analiză statistică prin care algoritmul a „învăţat” independent cum să devină mai eficient în ceea ce priveşte realizarea sarcinilor date. Acest tip de AI funcţionează într-un mod similar creierului uman, informaţia fiind procesată în straturi, fiindu-i accordată o importanţă mai mare sau mai mică.

AI-ul folosit în cadrul acestui studiu a fost „antrenat” cu ajutorul radiografiilor mamare cărora le-au fost ataşate rezultatele biopsiilor. Scopul acestui studiu a fost acela de a reduce nevoia medicilor oncologi de a apela la biopsii şi de a creşte gradul de încredere în radiografii. 

Pentru acest studiu, oamenii de ştiinţă au folosit 229.426 examene de mamografie cu screening digital şi 1.001.093 de imagini colectate în decursul a şapte ani de către  NYU Langone Health. Algoritmul a trebuit să analizeze aceste imagini în care diagnosticul de cancer a fost deja stabilit, scopul fiind de a testa acurateţea pe care acesta poate să o atingă. O altă inovaţie pe care acest studiu a adus-o aplicaţiilor medicale ale inteligenţei artificiale este reprezentată de modul în care aceasta identifică zonele de cancer; în acest nou studiu, cercetătorii au lăsat AI să stabilească zonele care reprezintă un pericol pentru sănătate. 

„Tranziţia către suportul AI în radiologia de diagnostic ar trebui să se desfăşoare precum acceptarea autovehiculelor care se conduc singure încet şi cu grijă, pentru îmbunătăţirea sistemelor pe parcurs, cu accent pe siguranţă”, dr. Nan Wu, doctorand al Centrului pentru Analiza Datelor al Universităţii New York. 

Studiul citat a fost publicat în IEEE Transactions on Medical Imaging.

Citeşte şi:

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase